28.12.2015 | 0:01
Потоп във Великобритания
Дания също има проблеми с проливни валежи
В Англия, Уелс и Шотландия са издадени стотици тревоги и предупреждения за наводнения, след като множество реки преляха от коритата си от проливните дъждове. 25 от предупрежденията са за опасни наводнения.

Министърът на околната среда Лиз Тръс заяви, че властите ще направят проверка на защитните съоръжения.  Тя подчерта, че валежите в части от Северна Англия са били безпрецедентни и някои съоръжения са „залети“. Министърът предупреди и че част от реките още не са достигнали връхните си нива.

Наводненията са станали причина за взрив на газ в град Радклиф, в графството Голям Манчестър.
Малък мост над река Ируел е бил отнесен от придошлите води и именно той вероятно е прекъснал газова тръба, вследствие на което е произведен взрив. Властите увериха, че инцидентът е овладян.

Местни жители съобщават за още една силна експлозия и гъст дим, който се издига над мястото.
В Манчестър централните улици бяха потопени частично под вода.  Метеорологичната служба обяви, че падналите за няколко часа количества дъжд се равняват на над 1 месец валежи.

Наводненията в Манчестър са предизвикани от преливането на река Ируел. Центърът в Лийдс е под вода, след като реката Ер е излязла от коритото си.  Над 7500 абонати в графствата Голям Манчестър и Ланкашир остават без ток. Британски войници помагаха днес за евакуирането на стотици хора заради прииждащите води в историческия град Йорк, след като проливни дъждове наводниха градове и населени места в Северна Англия, предаде Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън обеща допълнителна помощ от военните за района, след като армейски части вече помогнаха 300 до 400 души да бъдат евакуирани от домовете им в Йорк заради прогнозите, че нивото на река Оуз ще продължи да се повишава до понеделник.

Близо 100 войници помагат на службите за спешна помощ в най-тежко засегнатите райони на Западен Йоркшър, включително и в Лийдс. Районът преживява най-тежките наводнения от 70 години, обяви полицията.

„Опитваме се да се справим с невероятно сериозна ситуация“, каза Камерън в ефира на Скай нюз след телеконферентна връзка с министри по проблемите на създалото се извънредно положение.

Нивата на реките и валежите доведоха до безпрецедентни последици и сериозни наводнения. Решихме да мобилизираме повече военни ресурси, повече военен персонал, който да оказва помощ, допълни британският премиер.

Дания също има проблеми с проливни валежи

Поройни дъждове, продължили два дни, заляха много улици в Дания и днес доведоха за затварянето на магистрала на полуостров Ютланд. Датските железници спряха влаковете по отсечката между градовете Вайле и Йелинг. Полицията съобщи, че нейни подразделения са евакуирали хората от 20 апартамента, разположени на 20 километра южно от Копенхаген, след като приземните етажи се наводнили. Реките са излезли от коритата си. В северната част на страната по-ниските температури донесоха сняг, а това пък доведе до инциденти по заледените пътища.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране