18.06.2015 | 1:24
Пожалиха щангистите, пускат ги в Рио
Държавата ще продължи да финансира федерацията

Международната федерация по вдигане на тежести пожали българските щанги, като не наложи най-тежките наказания за поредното допинг нарушение, след като на 3 март в пробите на 11 национали бе открит забранения станозолол.

Вместо обичайните 2 г. при първи положителен тест и 4 г. при втори, централата на Тамаш Аян отне състезателните права на нашите съответно за 9 и за 18 месеца. Смекчаващ вината е фактът, че всички изследвания доказаха, че става дума за замърсена партида на хранителната добавка „трайбест”. Според експертите на международната федерация обаче дозата от 15-20 таблетки, които са вземали нашите, е много завишена, а утежняващо е, че състезателите не са вписали трайбеста в листовките, които се попълват при тестване. „Мястото за вписване е много малко. Нашите приемат 20-ина продукта и затова са написали само витамини, минерали и аминокиселини без да упоменават наименованията им”, обясни президентът на БФЩ Неделчо Колев. Според адвоката на федерацията докторът на тима не е присъствал при тестването, а според други това било световна практика сред спортистите, за да не издават рецептите си за възстановяване.

За Демир Демирев, Ивайло Филев, Иван Марков и Милка Манева 18-месечното наказание означава, че те пропускат олимпиадата в Рио де Жанейро догодина. По думите на Колев те най-вероятно ще прекратят кариерите си. На останалите 7 национали правата ще бъдат възстановени на 18 декември 2015 г., но ще пропуснат световното в САЩ през октомври. Дали България ще има отбор на шампионата ще зависи от работата с останалите ни щангисти, а това ще определи и бюджета на федерацията.

„Спрели сме финансирането веднага след случилото се. След като обаче се доказа, че състезатели, треньори и ръководители нямат вина, ще го продължим, защото трябва да имаме отбор в Рио”, категоричен бе спортният министър Красен Кралев. Досега България има 7 квоти за игрите – за 5 мъже и 2 жени.

Международната федерация ще обяви допълнително каква парична глоба ще наложи на България, а УС на БФЩ ще реши дали ще обжалва санкциите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране