29.05.2022 | 11:17
Пожар изпепели покрива на бивш столичен ресторант
Пламъците са избухнали точно след проливен дъжд

Огромен пожар изпепели покрива на бившия ресторант-градина „При Яфата“ в центъра на София в нощта срещу неделя. Пламъците са лумнали в изоставената сграда на ул. „Цар Иван Асен“ около 4 ч. Огънят гореше с такава сила, че изглеждаше като умишлено запален, сякаш горяха слама и сухи съчки, разказаха съседи очевидци. Пожарът се е развихрил точно след спирането на продължителния проливен дъжд, придружен със силни гръмотевици.

Две коли на пожарната бориха стихията и успяха да потушат пламъците едва когато отново заваля дъжд и природата помогна в гасенето. И след това обаче продължаваха да се вият гъсти облаци дим, които силно замърсиха въздуха наоколо. Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Голямата красива къща, която се намира на ъгъла на улиците “ Цар Иван Асен II“ и „Мануш войвода“, дълги години беше ресторант, а преди това – посолство. През януари кметът на район „Средец“ Трайчно Трайков съобщи, че сградата ще бъде преустроена във филиал на детска градина. През май общинският съвет одобри технико-икономическата оценка и даде съгласие за извършване на преустройството.

„Щеше да е скандално имотът да бъде приватизиран, каквато процедура тече в момента“, коментира районният кмет Трайчо Трайков, цитиран от сайта „Столица“.

Съгласно плановете на районната администрация, сградата ще бъде преустроена във филиал на Детска градина № 18 „Детски свят ” с капацитет за две допълнителни яслени групи.

„Очевидно е, че пожарът не е случаен. Огънят е тръгнал от задния скат на покрива, който е между къщите. Гори за трети път, откакто аз живея в района. Този път вече добре го бяха запалили“, коментира във Фейсбук  Виктория Янакиева, член на групата „Нашата улица „Цар Иван Асен ІІ“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране