21.03.2024 | 18:10
ПП-ДБ и ГЕРБ се рекетират за кабинет
ЕНП призова да се защити Мария Габриел

В патовата ситуация, в която се намира държавата в момента, двете партии от “сглобката“ ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС избраха Фейсбук за трибуната, от която да решат бъдещето на кабинета. Ситуацията стана абсурдна – и двете страни очакват безрезултатно другата да направи ход.

Преди началото на днешното заседание в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че дава още един ден на дясното обединение да помислят за състава на правителство с премиер Мария Габриел. Това обаче беше единственото изявление на живо пред журналисти. Останалата част от диалога се разигра със статуси в социалната мрежа.

След изявлението на Борисов дясното обединение прехвърли отговорността за продължаването на разговорите на ГЕРБ. “Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте“, пишат от ПП-ДБ.

От ГЕРБ не им останаха длъжни и светкавино реагираха с отговор: „Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!“, пишат герберите във Фейсбук.

Махленските ни скандали стигнаха и до Европа – председателят на ЕНП Манфред Вебер, в която членуват и ГЕРБ, и ДСБ, даде рамо на Мария Габриел и обяви, че семейството на ЕНП стои твърдо зад нея срещу неоправданите атаки. „Тревожно поведение от лидери на ПП и ДБ. В интерес на всички българи е отговорността и зачитането на споразумението да надделеят. Всички про-европейски сили трябва да подкрепят този призив“, написа Вебер в „Туитър“. „Да, България“, другият партньор на ДСБ в ДБ, е кандидат-член на ЕНП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране