15.10.2015 | 0:01
Пръст при пръстта, пръстът – на идентификатора
Да се хванем за палците

Водещ, НТВ: Проф. Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина“ е наш гост…

Водеща, НТВ: Всъщност ви поканихме, за да разясните и от вашата камбанария как ще се отрази на взаимоотношенията пациент-лекар-директор на болница въвеждането на така нареченото използване на пръстов отпечатък при влизане в болница и при закупуване на лекарства? Добра ли е тази идея?

Генчо Начев: Аз не виждам нищо лошо в тази идея. Даже малко не мога да схвана защо толкова аларма се вдига покрай нея. В края на краищата, сигурно и вие, както и аз, като си отварям лаптопа или телефона, или таблета, използвам пръстите. Използването на пръста – това е вид биометрични данни, това не е влизане в личното пространство, това няма възможност за спекулиране с лични данни. Имайте предвид, че в много училища в Англия са въвели децата да си купуват закуските именно по този начин, защото така родителите не само следят какво харчат, но и следят калорийния баланс на това, с което са се хранили. Разбира се, това е начин на мислене, което ние сме далеч от това. Да, но преди може би шест месеца, общината в Барселона вкара същия този метод, затова като влизате в музей, той ви таксува по този начин; или в обществения транспорт – може да сте си забравили картата, няма нужда да носите пари в себе си и т.н. Значи, това няма да промени взаимоотношенията между лекар и пациент. (…)

В-щ: Да се върнем към нещо конкретно, което засяга абсолютно всеки собственик на автомобил. Вярно ли е, че искате повишаване на гражданската отговорност, вие – лекарите, да ни се вдигне гражданската отговорност? Не звучи симпатично.

ГН: …Сега, аз ще кажа нещо, което може и скандално да звучи. Първо, травмата и последствията от нея при катастрофа не са заболяване. Те са изкуствено предизвикани нарушения на здравето. Но не са заболявания. Затова трябва да се помисли, наистина има много логика във всичко това, да се помисли за финансирането на лечението на последствията от травмите. Не може от парите за здравеопазване от Касата, т.е. идващи от нашето осигуряване, не може от тези пари да се отделя. По същия начин трябва да е и за наркоманиите. За всичко, което си причиняваш сам. По същия начин трябва да се отдели фонд.

В-щ: Пушенето, примерно, как го третираме?

ГН: Пушенето как го третираме? На други места, в много други държави, тези, които пушат, се осигуряват на по-висока ставка или при лечението и т.н. Също е и за храните.

В-щ: Да, но сега конкретно за катастрофите.

ГН: Сега, конкретно за катастрофите, има резон дали в Гражданска отговорност, дали в застраховката, която се прави, нали това вече е въпрос на технически варианти, да се повиши тя наистина, за да може оттам да идват парите за лечението на тези пациенти при катастрофите. Понеже казахте катастрофи, аз ще ви кажа и говорим за идентификационния код на пръста, това също е метод един катастрофирал, който няма лична карта, който няма нищо, защото ние нямаме и електронни карти, това ще замести електронната карта, от пръста му, от пръстовия отпечатък да прочетете цялото му здравно досие.

В-ща: Когато той катастрофира, попадне в болница да видиш какво е досието му?

ГН: Разбира се. И преди да е попаднал, това още парамедиците, които отиват и го изваждат. Те имат четци.

В-щ: Стига да му е запазен пръстът, обаче.

ГН: Дай, Боже, пръстът му да е там, да.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране