21.06.2015 | 14:48
Правителството отхвърли повишаването на цената на тока
Държавата се сети да намалява разходите в енергетиката

До две седмици правителството ще получи докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция за енергийните предприятия. Целта е да се проверят реално извършените разходи и инвестиции, за да може да се прецени дали определената цена на произвежданата електроенергия „е адекватна на разходите за инвестиции, които те са извършили“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след извънредната среща в Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев събра министри и експерти, които да обсъдят какво може да направи правителството, за да предотврати обявеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока с до 3% за битовите потребители и с около 20% за бизнеса.

„Без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен, българското правителството също е против повишаването на цената на електроенергията,“ каза Дончев.

Той призова КЕВР да не взима прибързано решение, защото най-лесно било „когато има свръхподпомагане, с разходите да бъде товарен потребителят“. Става дума за добавката „задължение към обществото“, с която се покриват преференциалните цени на тока от възобновяеми енергийни източници. Досега тя се е плащала основно от битовите потребители, а сега КЕВР планира да прехвърли и на бизнеса този разход.

„Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възбновяеми източници и за това търсят най-лесните решения“, каза още Дончев.

Той призова партиите да организират дискусия в парламента заедно с КЕВР. Правителството от своя страна се ангажира да намали разходите в държавната енергетика. Томислав Дончев припомни, че „като резултат от редица действия инвестиционни проекти, включително и дефицит“ за последните 5 години натрупаният дефицит е 4 млрд. лв. „Можем да поемем редуциране на разходите в порядъка на 10%, което ще подпомогне ситуацията“, поясни Дончев.

Теменужка Петкова допълни, че това намаляване на разходите е планирано за всяка от следващите три години.  Преди дни премиерът Бойко Борисов призова КЕВР да отложи решението за поскъпване, а бизнес организации заплашиха с протести заради значителното повишение на цените за индустрията.

1 коментар

  1. SOS каза:

    ДЪРЖАВА НЕМА.ТИЯ ОТ СНИМКАТА НЕЩАСТНИ РАЗПАДАЩИ СЕ БОКЛУЦИ Я УНИЩОЖИХА.ТАЯ ПАРЦАЛЕТИНА ПЪПЧИВА МИНИСТЪР.ПАДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране