27.01.2018 | 18:28
Преди два месеца БСП питали Цачева защо се бави приемането на Истанбулската конвенция
Днес партията е на обратната позиция и дори внесе искане за референдум сред народа
Кристина Сидорова

Нов спор между управляващите ГЕРБ и опозицията БСП се вихри и назрява в парламента.
Последното обвинение на ГЕРБ е, че БСП лъже за позицията си за Истанбулската конвенция.
Партията на Борисов излезе с данни, че БСП е сменила „лицемерно“ позицията си за един месец по Истанбулската конвенция.

Месец преди за избухне скандалът с третия пол между управляващите и в обществото, БСП имали съвсем друга позиция по въпроса с насилието над жени, твърдят от ГЕРБ.  Вчера партията на Корнелия Нинова, която в момента е категорично „против“ конвенцията, внесе в парламента искане за референдум по въпроса.

ГЕРБ обаче вадят няколко факта:

1. Още в края на декември две депутатки от БСП имали питане към правосъдния министър Цецка Цачева защо се бави приемането на документа в България, твърди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Питането е на страницата на парламента (може да го видите тук). С него двете депутатки от БСП Надя Клисурска – Жеков и Кристина Сидорова, които на 30 ноември 2017 г. са входирали питане до Цецка Цачева, в което посочват, че България е подписала конвенцията на 2016 г, а към днешна дата няма действия по ратифицирането.

Двете депутатки питат подготвена ли е документацията за законодателни промени, за да ратифицира България Истанбулската конвенция и на какъв етап е този процес.

2. Пленумът на ПЕС, който се провежда в Лисабон на 1 и 2 декември има решение за Истанбулската конвенция, в което се казва, че трябва да бъдат инициирани действия, за да може да се приеме. От ГЕРБ твърдят, че всички в БСП са били „за“, включително и лидерът Корнелия Нинова.

3. Небеизвестната кръгла маса на БСП – социалистките в Смолян „Насилието през очите на жените, а темите, които са обсъждани там са агресията във всичките й сфери, а сред тях и „Джендър политики“. На кръглата маса жените социалистки дори поискали подкрепа от Корнелия Нинова и тя им е обещала, обяви от своя страна аза депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

1 коментар

  1. Боко Тиквато от Банкя, Цецолина Шантонер от Плевен, Цвинокио от Шума каза:

    Немаме доказателства, ама твърдим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране