19.02.2021 | 9:06
Прекланяме се пред подвига на Апостола
Заради противоепидемичните мерки не се предвиждат церемонии и тържествени слова на официалните лица

България отбелязва 148 години от гибелта на Васил Левски. В много градове на страна ще има военни ритуали и панихиди в памет на Апостола на Свободата.

Заради противоепидемичните мерки не се предвиждат церемонии и тържествени слова на официалните лица.

Въпреки това пред паметника на Апостола в столицата през целия ден ще има почетен детски караул. В него участват седмокласниците от 159 училище „Васил Левски“, които са подготвили рецитал с песни и стихове в памет на Апостола.

Пред паметника вече започнаха да се стичат хора, които да се преклонят пред делото на Васил Левски. В центъра на столицата няма да има ограничения на движението както предишни години.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Левски в столицата. По думите ѝ заветът му за свобода остава неизпълнен: „Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната свобода – доколко сме силни, доколко наистина народното дело е преди всичко, така както той ни завеща, доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и още много да работим. И сега всеки от нас трябва да направи тази равносметка“.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

17 ч. в храма „Света София“ ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата „Свети Александър Невски“ ще бият по повод възпоменанието. В 17,45 пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония. Ще бъде запален жертвен огън и гвардейци ще поднесат цветя пред паметника от името на институциите без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки ще бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика.

В Плевен ръководството на общината ще почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на Свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране