01.01.2024 | 11:31
Премахването на Альоша в Пловдив е невъзможно?
Идеята на общинския съветник от ДБ Веселина Александрова за преместване на паметника на съветския войник в музея на историята изглежда абсурдна

Поредният опит да бъде бутнат паметникът на Съветската армия в Пловдив, който е по-известен с името Альоша, най-вероятно ще се окаже отново ялов, защото демонтажът на гранитната фигура ще е многократно по-скъп, отколкото премахването на монумента в София и в бюджета не са предвидени тези средства.

Общинският съветник Веселина Александрова от ДБ заяви, че Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Тя е категорична, че не може съветски войник да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града. По думите ѝ обаче промените не могат да се случват рязко, защото разединяват обществото. Затова според нея трябва да има широк обществен дебат.

Идеята на Александрова обаче не намира подкрепа в пловдивския Общински съвет, където ПП-ДБ има само 10 старейшини. Дори предложението й да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, максималният брой гласове, който може да съберат в местния парламент, е 25 от общо 51. Ако все пак успеят да съберат нужните 26, възниква въпросът откъде ще дойдат парите при условие, че в общинския бюджет за 2024-та няма предвидени средства за „погребението“ на Альоша.

За разлика от бронзовите фигури на паметника в София,11-метровият Альоша, чийто прототип е войникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, е от гранит и „разглобяването“ му с флекс изглежда невъзможно, а не може и да бъде използван кран поради това, че няма как да бъде качен по стълбите до върха на хълма Бунарджик.

По думите на областния управител на София Вяра Тодева демонтажът на фигурите на паметника в столицата струва 260 000 лева. Той обаче не е на хълм и не се нуждае допълнително укрепване, а и достъпът на кран до монумента е лесен. Махането на Альоша от Бунарджика обаче е невъзможно без поставянето на бетонни прегради, които да са достатъчно надеждни, за да не позволят на някои от тежките гранитни детайли да стигне до близките сгради и да предизвика страшна трагедия. До върха не може да стигне и кран, което прави операцията трудоемка и още по-скъпа.

12 коментара

  1. Наталья каза:

    Безродници, ако пипнете Альоша вече кръв ще се лее! Няма да го допуснем, ще се направи бърза организация по преместването на Александрова от Общинския съвет и от Пловдив като цяло! Само да посмее!!😡😡😡😡🇸🇮

  2. Не може ли ? каза:

    4-5 шашки динамит му е майката

  3. Адам каза:

    Другаре, “ демократи“, ако не греша едно от основите на демокрацията са демократичните решения, това означава допитване от народа, тоест референдум!
    Не пипайте Альоша без референдум, защото ние ще ви пипнем!

  4. ЕнтИлИктОалец каза:

    Алоу,“Ккк“ ти психодесен „интелектуалец“ ли си?! Щото си много тъпо парче. Твоите психодесни идиоти изринаха паветата от улиците и ги асфалтираха. Какво ще ги правят тези павета от Альоша? Освен да ни ги подготвят за да ви отпочнем с тях, безродници жалки!

  5. от пловдив каза:

    Уважаеми господа ,в годините ,когато СДС управляваха и бяха господари на гр. Пловдив ,бе образувано съдебно дело в ПЛОВДИВСКИ ОКРЪЖЕН СЪД с ищец ОБЩИНА ПЛОВДИВ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА с ИСКАНЕ ДА БЪДЕ СЪБОРЕН АЛЬОША , ДЕЛОТО ЗАВЪРШИ И АЛЬОША ОСТАНА. ПОЗНАЙТЕ КОЙ ЗАГУБИ ДЕЛОТО. ПРИ ИНТЕРЕС МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ПОС

  6. zen каза:

    Не го докосвайте, измети.

  7. Анонимен каза:

    Искаме референдум на местно ниво!
    Никой съгражданин не иска махането на паметника!

  8. Анонимен каза:

    Искаме референдум на местно ниво!
    Никой гражданин няма да подкрепи махането на паметника!

  9. пловдивчанин каза:

    Уважаеми господа ,в годините на великото присъствие на СДС ,управляващи и господари на Пловдив , беше заведено съдебно дело с ищец ОБЩИНА ПЛОВДИВ срещу ДЪРЖАВАТА за събаряне на АЛЬОША и има решение на ПЛОВДИВСКИ ОКРЪЖЕН СЪД ,с КОЕТО ОБЩИНАТА ЗАГУБИ ДЕЛОТО И АЛЬОША ОСТАНА . ЖЕЛАЕЩИТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА В ПОС .

  10. Анонимен каза:

    Щом не може, означава че трябва там да си стои.

  11. Анонимен каза:

    Щом не може означава, че мястото му е там и трябва да си стои.

  12. Ккк каза:

    Да го направят на павета ето ви решение

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране