28.09.2018 | 0:01
Президентът на Македония призова за бойкот на референдума
На 30 септември няма да отида да гласувам, заяви Иванов

Президентът на Република Македония Георге Иванов призова от ООН съгражданите си да бойкотират референдума в неделя за промяна на името на страната, който квалифицира като “историческо самоубийство”, предаде агенция Франс прес.

“Като гражданин, взех своето решение: на 30 септември няма да отида да гласувам”, заяви Иванов в изказването си пред Общото събрание на ООН. “И съм убеден, че вие, нашите съграждани, също ще вземете това мъдро решение”, добави той.

На 30 септември в Република Македония ще се проведе референдум с консултативен характер, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса “Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?”. Договорът бе подписан в македонския град Преспа на 17 юни 2018 г.

Междувременно посолството на САЩ в Македония помести съобщение в интернет страницата си, в което препоръчва на американските граждани да избягват местата, където е възможно да се съберат много граждани преди референдума в неделя, особено пред парламента и на площад “Македония”, предаде агенция МИА.

Различни групи възнамеряват да демонстрират против предстоящия референдум за Преспанския договор за името на Р Македония, който ще се състои в неделя, на 30 септември.

Спонтанни необявени протести може да има и на други места в Скопие и страната в този период. Съветваме американските граждани да избягват местата, където са възможни протести, да следят информациите на местните медии, да избягват събирания и демонстрации. Като места и време, когато трябва да бъдат особено внимателни, се посочват 27 септември в 19 часа пред парламента и 30 септември пред парламента и централния площад в Скопие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране