11.06.2019 | 0:08
Президентът похвали посланика на САЩ за сделката за F-16
Мандатът на Ерик Рубин в България приключва

Президентът Румен Радев изпрати отиващия си американски посланик Ерик Рубин с ред похвали, включително за ролята, която дипломатът изигра за сделката между България и САЩ за нови изтребители F-16. Това стана на официална церемония на „Дондуков“ 2 вчера, на която държавният глава му връчи орден „Стара планина“ – първа степен.

Радев обяви, че отличието е признание за заслугите на Рубин за развитието на българо-американските отношения, както и за значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ. „На посланик Рубин се падна честта да ръководи американското посолство в различни по своя характер глобални предизвикателства. Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развиват възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения“, изтъкна Радев.

Специален акцент държавният глава постави върху връзките в сферата на отбраната и сигурността. В тази област, посочи президентът, посланик Рубин е „внесъл нов импулс в българо-американските отношения, с особен акцент върху модернизацията на българските въоръжени сили“. В края на миналата година стана ясно, че българското правителство се готви да закупи изтребители F-16 от САЩ, за да обнови българската бойна авиация, а тези дни сделката бе одобрена и от американския Конгрес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране