13.11.2022 | 11:40
Продължава издирването на 12-годишното дете с аутизъм
Акцията край Перник тече второ денонощие

Второ денонощие десетки доброволци от Перник, София, Дупница и Радомир издирват заедно с полиция, планински спасители, дронове, следови кучета 12-годишно момче с аутизъм, което изчезна в Перник. В неделя сутринта няма новини. Въпреки че през събота имаше много сигнали, че детето е забелязано, в крайна сметка резултат от мащабната операция до настъпването на вечерта нямаше. През нощта властите забраниха влизането на доброволци в периметър от парка, за да може хеликоптер с термокамера да обследва района – отново без успех.

И снощи към Перник се насочиха много доброволци от София и други градове, тази сутрин събирането на хора продължава. В спасителните действия има огромна съпричастност, но често липсва координация и организация, както и полезни съвети как да подходят хората при евентуална среща с детето, споделят участници в тях.

Малкият Александър изчезна в петък около 16:00 часа в района на Профилакториума в града, където е бил на разходка с баща си. Сашко е облечен със сив суичър (яке според някои описания) и сини дънки, висок е около 1,50 м. Носи със себе си розова плюшена играчка. Викове и силен шум могат да го уплашат допълнително.

„Над 1000 граждани го търсят. Полагат се неистови усилия“, коментира зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов пред БНТ. Той обясни, че в Перник е образувано досъдебно производство за отвличане. Разследващите не знаят дали детето е отвлечено, или просто е изчезнало, но няма друг текст от НК, по който да образуват делото. „Майката отдавна е избягала, бащата има известни двигателни затруднения заради заболяване“, посочи още Сарафов. Въпреки затрудненията си бащата искал да разходи детето, което пък е хиперактивно.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви на свой ред, че в издирвателната акция са включени сили на СДВР и жандармерията. „Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето“, коментира министърът.

ГДБОП е задействала системата „AMBER Alert”, която да помогне в търсенето на изгубеното 12-годишно момче в Перник, съобщи сайтът „Булевард България“.

Системата е свързана с Facebook и дава възможност на органите на реда да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

България получи шанса да е една от първите държави в региона, която въведе системата „AMBER Alert – изчезнало дете” през 2018 г., като чрез нея може да се оповестява за отвличане на деца, както и да се разпространяват информационни бюлетини, издадени за хора, подозирани в отвличане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране