06.02.2018 | 17:47
Професор от Художествената академия е починал от травма след побой
Димитър Зашев е бил ударен по главата преди близо година, но не е подал сигнал

Преподавателят по естетика в Националната художествена академия проф. Димитър Зашев е починал на 1 февруари вследствие на травми от побой в Борисова градина, съобщи колегата му Филип Петров във „Фейсбук“.

„Освен многобройните си трудове, това с което ще бъде запомнен завинаги, е преводът на Мартин Хайдегер „Битие и време“ на български език. Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква обикновена техническа задача на човек, който познава езика – това е епичен труд сам по себе си“, написа Петров.

Проф. Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в град София. Завършва специалност „Философия“ в Софийския държавен университет (1971). През 1980 г. защитава в Лайпцигския университет дисертация по История на философията на тема „Естетицизмът на кръстопътя между философската класика и съвремието“. Доцент в катедра Културология при Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1994), професор по Социология, антропология и науки за културата в СУ (2012). Доцент в Националната художествена академия, специалност „История на естетиката“ (1997). Научните му публикации са предимно в областта на историята на философията и социологията.

Димитър Зашев е автор на философските трудове „Естетически отклонения“ и „Образи и образци. Конфигурации на безформеното“. Като доцент по философия той е известен със своите авторски текстове и със забележителните си преводи на „Битие и време“ на Мартин Хайдегер и „Хаос и форми“ на Дьорд Лукач.

През 2003 г. излиза стихосбирката „Лета и цвят“, по-късно – през 2006 г. публикува стихобирката „Оцелели рими“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране