11.02.2022 | 13:05
Прокопиев ще съди за клевета четирима депутати от ДПС
Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов системно разпространяват клевети срещу бизнесмена

Бизнесменът и съиздател на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев обяви, че завежда серия дела за клевета срещу народните представители Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Поводът за решението му са „безпрецедентните медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици, и особено в последните дни“, пише Прокопиев в разпространена до медиите позиция.

„Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи“, пише Прокопиев. Той призовава Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов, „ако са толкова ербап, да се откажат от имунитета си на народни представители и да опитат да докажат в съда абсурдните си твърдения“. Депутати от ДПС често използват парламентарната трибуна, за да нападат Прокопиев и изданията му.

Съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ припомня, че за подобни твърдения вече е осъдил вестниците „Уикенд“, „Всеки ден“, „Телеграф“ (два пъти), бившия телевизионен водещ и бивш евродепутат Николай Бареков (три пъти), както и сайта му bnews, издателя на „ПИК“ Недялко Недялков солидарно със сайта му, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

„Не разбирам подхода на ДПС и намирам за абсолютно недопустимо една партия, която има претенциите да е социална и либерална, да игнорира интересите на своите избиратели и да се противопоставя по такъв директен начин на желанието на цялото общество за законност и справедливост“, завършва съобщението на Прокопиев.

На брифинг в кулоарите на парламента четиримата депутати коментираха темата като повториха многократно изказвани от ДПС тези, че издателят „владее съдебната система“ след като спецпрокуратурата не е протестирала оправдаването му от съда по делото „ЕВН“ „Още не сме получили отговор защо не се обжалват делата на Прокопиев. Той може да осъди всеки в своята съдебна система“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Хамид Хамид сравни намерението на Прокопиев с тежките репресии, на които ДПС е подлагано още при създаването си и го нарече „прийоми на комунистическия режим – да съдиш някого, за да му запушиш устата“.. Добави, че тези дни ще продължат да „вадят истини“ още по-настоятелно и интензивно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране