19.04.2016 | 0:01
Прокуратурата обвини директор от МО за скъпото армейско облекло
Цанов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв.

Военноокръжната прокуратура в София обвини шефа на дирекция „Инвестиции в отбраната“, която вече е преименувана на „Отбранителна аквизиция“ в Министерството на отбраната Венислав Цанов. Обвинението срещу него е за престъпление по служба, от което са настъпили вредни последици за министерството в размер на 259 773,78 лв. Според военната прокуратура случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. с ал. 2, вр. с ал. 1 НК. Цанов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5000 лв.

Обвинението е, че като възложител на обществена поръчка за доставка на облекло за военнослужещи Цанов не е изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. Той не е сключил и споразумение с участника, класиран на първо място от комисията. Вместо договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО се е договорило с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда за почти 260 хил. лв.

През март военният министър Николай Ненчев обяви, че е изпратил в дългосрочен отпуск Цанов, докато военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за специалните части на армията. Министърът поиска проверка на обществените поръчки на Инспектората на МО. Toj бе привикан на разпит по темата във Военноокръжната прокуратура – прекара повече от час там, но отказа да обясни за какво точно е разпитван. Ненчев заяви, че нямало нищо притеснително и заяви, че проверката е започнала още през 2014 г., преди да оглави МО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране