16.07.2015 | 0:03
Прокуратурата погна Община Кърджали за далавери с храни за детски градини
"Пълдинмел" ООД ощетила местната власт с 55 бона за 4 месеца

Районната прокуратура в Кърджали установи нарушения в доставките на храни за детските градини, бюджетът на общината е ощетен с близо 55 000 лева само за 4 месеца. Според магистратите общината е сключила неизгодна сделка с „Пълдинмел“ ООД за доставка на хранителни продукти в общинските детски градини и Домашния социален патронаж. Установени са драстични нарушения на обществената поръчка за избор на фирма-снабдител.

Пръв въпроса със скандалните цени повдигна лидерът на БСП и общински съветник Георги Кючуков още през януари. Темата стана предмет на ожесточени спорове в общинския съвет, а впоследствие групата на ГЕРБ сезира прокуратурата. Тя потвърди, че столовете на детските заведения се зареждат с храни с лошо качество и на цени в пъти по-високи от тези на едро в търговската мрежа.

В края на януари бе сформирана временна комисия със съветници от всички партийни групи и друга от общинската администрация, която не успя да намери нарушения. Тогава зам.-кметът по финансите Иван Велев, оглавил общинската комисия, отчете, че в проверката на 18 детски градини няма некачествени хранителни продукти и няма стряскащи цени.

Многопартийната комисия обаче констатира, че се предлагат некачествени храни на свръхвисоки цени. При контрола на цените на доставяните хранителни продукти се прави справка със Системата за агропазарна информация (САПИ). Скандално е да се доставя кашкавал за 17 лева за килограм, сирене на растителна основа за 9 лева, домати за 4 лева, в търговската мрежа при цени на дребно няма такива суми, подчерта Кючуков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране