24.07.2015 | 11:09
Промените в Конституцията паднаха от дневния ред на депутатите
Парламентът реши да отложи гласуването на промените, опозицията бясна

Шокиращ развой на днешното парламентарно заседание – разглеждането на Конституцията отпадна от дневния ред на депутатите. Още в началото на пленарното заседание днес председателят на парламента Цецка Цачева предложи като процедура отпадане на дебатите за конституционните изменения.

Като мотив тя посочи -“събирането на подписите за конституционно мнозинство за внасяне на нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България“. От БСП обаче възразиха на това предложение. „Обявихте, че има исторически компромис, исторически реформизъм. От една страна сведохте процеса по изменение в нещо изключително важно, което се оказа махленски пазарлък. Този, който твърди, че е постигнал нещо, да си носи отговорността”, заяви депутатът Чавдар Георгиев.

По-рано днес стана ясно, че АБВ има големи резерви към постигнатия вчера компромис. Лидерът на партията Георги Първанов обяви, че един или двама негови депутати могат да се подпишат под общото предложение, но това ще е само въпрос на технология.

„Знакът, даден с подписа на председателя на групата, означава, че ние оставаме в дебата, оставаме в усилията за промяна на конституцията. Възможно e на първо четене да гласуваме „За“, но със сигурност на второ четене, когато става въпрос за третия пункт – за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем „против“, освен ако нещо не се случи до тогава“, каза Първанов.

Според Първанов самият факт, че се прави успоредно с подписката питане до Конституционния съд в тази част идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно.

„Нещо повече, аз твърдя, че това не е редно и от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това политкомисарите – извинявам се за израза, във всеки случай тези, които политиците избират в съответните колегии да доминират или както в случая с този проект да блокират – имат възможността да блокират прокурорската квота. За мен това не ускорява реформата, напротив по-скоро я задържа“, заяви Първанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране