15.08.2022 | 14:20
Протеже на Делян Добрев стана шеф на строителния контрол
Бащата на Деляна Панайотова е общински съветник от ГЕРБ в Хасково

Арх. Деляна Панайотова, която е част от онзи прословут приятелско-роднинския кръг на Делян Добрев, е новият временен шеф на ключовата Дирекцията за национален строителен контрол. Не са посочени мотиви за това изненадващо, според експерти от бранша, решение на новия регионален министър Иван Шишков.

Самата арх. Панайотова минава за близка до ГЕРБ, но тя винаги е отричала да има връзка с партията. Това обаче не е точно така. Баща й Антон Иванов е строителен предприемач и дълги години шеф на групата съветници от ГЕРБ в Хасково. Бил е и кандидат за кмет на града от партията.

През 2015 г. Панайотова, която дотогава се подвизава в „Архитектура и градоустройство” в столичното кметство, изненадващо е назначен без конкурс за главен архитект на Хасково. По същото време започва и санирането на панелките по националната програма, но Панайотова и баща й, който е строителен предприемач, отхвърлят всякакви обвинения за конфликт на интереси. Компанията на Антон Иванов, по техни думи, вече не работела вече в Хасково.

След време, когато излиза на светло кръгът от протежета на Делян Добрев, завладял кметството на града, Панайотова и баща й са посочени като участници в него. Да припомним, че бившият енергиен министър беше назначил роднини, приятели и бивши съученици на възлови позиции в общината. Архитектката също е съученичка на видния гербаджия. Покрай разкритието за тези връзкарски назначения обаче Делян Добрев беше принуден да напусне парламента и всички постове, които заемаше по това време. Той самият тогава заяви, че се чувства „смъртоносно ранен”.

Кметът на града Добри Беливанов, който пък е на нож с кръга на Добрев и ГЕРБ, моментално уволнява арх. Панайотова, като мотивите са забавени преписки и неизпълнение на служебни задължения. Съдът я възстановява. Кметът обаче пак я маха и това се повтаря три пъти. В крайна сметка Върховният административен съд отменя дисциплинарното й уволнение. Панайотова обаче се оттегля и става главен архитект на община Черноочене.

Миналата година печели конкурса за началник на Регионална дирекция за национален строителен контрол в Хасково. Сега изненадващо служебният регионален министър Иван Шишков я назначава за временен шеф на ДНСК. При това не е обяснено защо е махната досегашната шефка инж. Лиляна Петрова, която е на този пост от края на миналата година. Нейният предшественик арх. Влади Калинов пък беше отстранен от бившия регионален министър Гроздан Караджов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране