17.06.2016 | 17:18
Путин: Геополитическото напрежение по света се засилва
ЕС удължи с 1 година санкциите срещу Крим

Геополитическото напрежение в света, чието възникване е свързано с икономическата неопределеност, може да се засили и дори да бъде изкуствено провокирано, заяви руският президент Владимир Путин в рамките на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум, съобщиха агенциите.

„С икономическата неопределеност, с изчерпването на предишните източници на ръст в известна степен е свързана и днешното геополитическо напрежение. Има риск, че той може да се засили, даже да се провокира изкуствено“, каза Путин. Той допълни, че Москва не иска да се връща към възобновяването на студената война със Запада.

ЕС удължи днес с още една година забраната за бизнес сделки с анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Санкциите, които сега ще действат поне до 23 юни 2017 г., забраняват вноса на продукти от Крим, инвестирането там, сътрудничеството в областта на туризма и износа на някои продукти и услуги до полуострова. Очаква се в рамките на десетина дни ЕС да удължи до края на 2016 г. действието на по-широките икономически санкции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. От началото на конфликта над 9000 души са изгубили живота си. Кризата в Украйна доведе до остро обтягане на отношенията между Русия и Запада. Очаква се до края на годината ЕС да преразгледа политиката си спрямо Кремъл.

Вчера председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се срещна с руския президент Владимир Путин в рамките на международен икономически форум в Санкт Петербург. Визитата му предизвика много критики, особено сред балтийските страни, според които това посещение изпраща сигнал на Кремъл за смекчаване на тона в Брюксел. Говорител на Юнкер обясни, че визитата в Санкт Петербург няма да повлияе на решението за продължаване на санкциите срещу Москва, което европейските лидери се очаква да вземат на срещата на върха на 28-29 юни. Някои от страните членки като Италия, Гърция (където Владимир Путин беше на посещение в края на май) и Унгария не подкрепят санкциите срещу Кремъл, докато САЩ настояват, че те трябва да останат до пълното изпълнение на минските договорености. Франция и Германия също искат да избегнат по-нататъшно изостряне с Москва, която е основният доставчик на енергия за Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране