14.12.2023 | 14:27
Путин: Няма да има мир в Украйна
Мир ще има, когато постигнем целите си, обяви руският президент

В Украйна ще има мир, когато Русия постигне целите на специалната военна операция, които остават непроменени. Това каза руският президент Владимир Путин по време на пряка линия и на пресконференция.

„Мир ще има, когато постигнем целите си. Те не се променят. Ще ви напомня за какво говорихме – денацификацията и демилитаризацията на Украйна, нейният неутрален статут“, каза Путин, отговаряйки на въпроса кога ще има мир.

„Днес Украйна не произвежда почти нищо. Те се опитват да запазят нещо, но не произвеждат почти нищо. Носят всичко, извинете за лошите маниери, безплатно. Но това безплатно може да свърши някой ден. И, очевидно, свършва“, добави още Путин.

„В Русия няма нужда от нова вълна на мобилизация, тъй като към днешна дата 486 хиляди души доброволно са сключили договор за военна служба за защита на страната, включително в зоната за специални военни операции”, коментира Путин.

Той отбеляза, че сега в зоната на бойните действия има около 244 хиляди мобилизирани, сформирани са и полкове за поддръжка на техниката. В същото време 41 хиляди са уволнени по различни причини, включително навършване на пределна възраст или по здравословни причини.

Путин отбеляза, че след мобилизацията е започнала кампания за привличане на доброволни договори с въоръжените сили на Руската федерация, в рамките на която е планирано да бъдат наети около 412 хиляди военнослужещи по договор.

„Вчера вечерта ми докладваха: 486 хиляди са вербувани. И потокът от наши хора, които са готови да защитават интересите на Родината с оръжие в ръка, не намалява. Набират се един и половина хиляди всеки ден в цялата страна“, каза Путин.

„Необузданото желание на Запада да се приближи до границите на Русия и да приеме Украйна в НАТО доведе до украинския конфликт”, заяви руският президент.

„Така че, заедно с доброволците, това е само условно разделение, договорът се подписва за 2, 3 години от така наречените доброволци, въпреки че всички всъщност са герои и воини на отечеството, но те просто имат едногодишен, по-кратък срок договор – всички заедно ще бъдат около половин милион души до края на тази година. Е, защо ни трябва мобилизация? Затова днес няма нужда от това“, подчерта Путин.

„Това вече съм го казвал много пъти, но не е грях да го повторя: за страна като Русия простото съществуване на нашата държава без суверенитет е невъзможно, тя просто няма да съществува. Във всеки случай във вида, в който съществува днес и в който съществува от хиляда години“, коментира Путин.

„Затова основното е укрепването на суверенитета“, добави Путин, отговаряйки на въпроса какви са задачите в рамките на страната и чужбина той определи за себе си като първостепенни.

Държавният глава отбеляза, че суверенитетът е много широко понятие.

„Укрепването на външния суверенитет, така да се каже, означава укрепване на отбранителната способност на страната, външната сигурност. Това е укрепване на обществения суверенитет. Това означава безусловно осигуряване на правата и свободите на гражданите на страната, развитието на нашата политическа система, парламентаризма. И накрая , осигуряване на сигурност в сферата на суверенитета, в сферата на икономиката, технологичния суверенитет“, обясни Путин.

Той също така спомена финансовия, икономическия и технологичния суверенитет, наричайки тези компоненти „бъдещето на всяка страна, включително Русия“.

Путин изрази увереност, че цялата страна прекрасно разбира, че Русия не може да съществува без укрепване на своя суверенитет.

Руският президент Владимир Путин проведе пряка линия с граждани и голяма пресконференция с журналисти. Комбинираното събитие, наречено „Резултати на годината“, започна в Гостини двор.

В залата лично присъстват представители на федерални и регионални руски медии, както и чуждестранни журналисти, акредитирани в Русия. Модератори на дискусията са прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, както и водещата на Първи канал Екатерина Березовская и журналистът на телевизионния канал Русия-1 Павел Зарубин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране