11.09.2016 | 18:42
Путин отрече, че Русия ще се откаже от подкрепата си за Бокова
Прави се опит страната да бъде въвлечена в задкулисни игри, реагира руското посолство в София

Интригата около евентуалното оттегляне на Ирина Бокова като кандидат за поста генерален секретар на ООН и издигането на еврокомисар Кристалина Георгиева се заплита. Руското външно министерство се разграничи официално от търсенето на подкрепа за рокадата и обяви, че е имало такова предложение от страна на германския канцлер Ангела Меркел.

„Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално“, е коментирала пред ТАСС Мария Захарова, говорител на руското външно министерство. „Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия, са лъжа“, е заявила още Захарова. Според нея замесването на Русия в случая е опит страната да бъде въвлечена в задкулисни игри.

Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината.
Това заяви пред ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Това не е така“, каза Песков, коментирайки съобщенията, че подобна договорка е била уж повдигната по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел по време на неотдавна провелата се среща на Г20 в Китай.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

Посолството на Русия в България разпространи официално съобщение във връзка с това, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел уж е убедила президента на Руската Федерация Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България за поста на Генералния секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова.

„Не толкова отдавна в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханджоу канцлерът на Германия се опита да повдигне пред ръководството на Русия въпроса относно евентуална подкрепа от руска страна за друг кандидат от България вместо издигнатия официално. На това госпожа Меркел получи ясен и еднозначен отговор, че издигането от една държава на кандидатура за поста на генералния секретар на ООН е изключително и единствено суверенно решение на самата страна, а всякакви опити да се влияе пряко или косвено върху подобни решения са неприемливи.

Видяхме публикациите в българската преса за това, че Русия била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидати, а ръководството на България планирало да смени решението си и да назначи друг кандидат под натиска на някакви външни играчи. Не могат да бъдат наречени иначе освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри”, се казва в съобщението на руското посолство.

България обмисля да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, предава Reuters. Дипломати от София и Брюксел информират, че финалното решение дали Георгиева да се присъедини към надпреварата за поста в Ню Йорк ще бъде съобщено в близките дни. Към момента за генерален секретар са се кандидатирали десетима души. Сред тях е и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Длъжностните лица са разделени по въпроса дали тя ще се откаже от надпреварата, за да позволи на София да номинира Георгиева. Остава неясно и дали България може да има двама кандидати за поста, или българският еврокомисар ще бъде номиниран от друга държава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране