21.12.2015 | 0:01
Путин призова Европа да отстоява своите интереси
Руският президент обвини западните лидери в безотговорност

Европа се отказа от външната политика, като предаде голяма част от своя суверенитет на блока НАТО. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю, което влиза в документалния филм „Световен ред“, показан по телевизия „Русия 1“. Според руския президент в отношенията между държавите на първо място са балансираните интереси – за това е „необходимо да има общи правила, еднакво разбираеми и прозрачно прилагани“. „Проблемът на Европа е в това, че тя няма самостоятелна външна политика. Изобщо“, подчертава Путин.

„По принцип това е напълно естествено, когато част от суверенитета на участниците във военно-политически блок се предава в наднационални органи“, добавя той. В дадения случай обаче част от европейския суверенитет е предаден не толкова на НАТО, колкото на лидера на блока – САЩ, подчертава руският лидер. Като пример той дава влизането на американските войски в Ирак, срещу което се бяха обявили Германия и Франция и които каниха Русия да се присъедини към коалицията им.

„А след това, когато навлизането стана факт, Саддам Хюсеин беше ликвидиран и Ирак беше унищожен, помните ли какво им казваха? Не бяхте прави. И на мен също ми казваха – ние победихме, а вие останахте настрана“, припомня Путин. „Ако се гледа обаче крачка напред, оказа се, че именно европейците са били прави – продължава той. – Оказа се, че същият този Ширак, който имаше много близки, доверителни отношения със сунитската част на Близкия изток, още тогава е предвиждал до какво ще доведе всичко това“.

В резултат в Близкия изток разцъфтя тероризмът и сега той вече удря Франция. „Ширак е мислил тогава за това – и той е бил прав – подчертава Путин. – Също както и Шрьодер“.  Бившият канцлер на Германия винаги „направо и честно е говорил за значението на НАТО за съвременните международни отношения“, разказва руският президент, добавяйки, че не за всичко е бил съгласен с германския политик, но уважава неговите възгледи.

Руският президент заяви, че западните страни не трябва да се опитват механично да натрапват на други страни своите представи за демокрацията.
„Вие знаете, аз общувам с много лидери, и европейски, и американски, и вече не една година. И когато започваха различни операции… в Афганистан или в Ирак, Либия, винаги бях на позицията, че трябва да се действа внимателно. Не бива собствените схеми и представи за доброто и злото, в дадения случай за доброто, за демокрацията, да се прилагат автоматично, просто механично, върху други страни и народи, с друга култура, с друга религия, с други традиции“, казва Путин. Според него западните страни може би, се „смятат за велики“, но в същото време „не носят никаква отговорност“.

Русия не възнамерява да размахва „ядрената тояга“, но ще усъвършенства своето ядрено оръжие като фактор за възпиране, заявява руският лидер. Ядрената триада е в основата на нашата политика на ядрена сигурност, подчертава той. „Ние не очакваме от нашите партньори в Европа, че ще се откажат от евроатлантическата си ориентация. Смятам обаче, че би било правилно нашите партньори в Европа, без да се отказват от това, все пак да участват поне в изработването на решенията, а не просто да козируват всеки път, когато се дават разпореждания някъде отвъд океана“, продължава Путин.

Той подчертава, че преди всичко „трябва да се ръководиш или от своите вътрешнополитически интереси, или от интересите на държавата“. „А на мен ми се струва, че интересите на европейските страни са в това да обединят усилията си и в икономиката, и в политиката, и в борбата с терора, с организираната престъпност, и в борбата за решаване на екологичните проблеми. Обединявайте се днес с Русия. Ние за тази работа сме готови, ние сме отворени и не смятаме да се обиждаме заради санкциите“, подчертава руският държавен глава. „Ние чакаме всички“, добавя той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране