22.12.2016 | 14:20
Путин: Руската армия е най-силна в света
Президентът разпореди подготовката за 100-годишнината от Октомврийската революция през 1917 г.

Руските въоръжени сили понастоящем са по-мощни от всеки възможен враг. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодното в края на годината заседание на руското Министерство на отбраната, съобщава агенция „Асошиейтед прес“.

„Ние можем да кажем със сигурност: ние сме по-силни сега от всеки потенциален агресор“, изтъкнал руският държавен глава, натъртвайки: „Всеки!“ Напрежението между Запада и Русия ескалира след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и нейната намеса в конфликта в Източна Украйна. През миналата година Русия започна своята въздушна кампания в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад, което подразни особено САЩ.

Владимир Путин разпореди на властите да започнат приготовленията за отбелязването на 100-годишнината от Руската революция през 1917 година, съобщава Newsweek. Събитията през 1917 г. имат двусмислен статут в съвременна Русия, след като бяха отбелязвани като триумф на работническата класа и национален празник по време на съветския период, приключил преди две десетилетия и половина.

Годината е свързвана с две революции в Русия – една през февруари, когато царската фамилия Романови е свалена и втората през ноември, когато болшевиките начело с Владимир Ленин поемат властта. Въпреки че често се разграничават като две отделни събития в руската история, в други държави често се обединяват. Макар че революцията на болшевиките не се отбелязва официално в днешно време от руското правителство, все още често се празнува от Комунистическата партия в Русия.

Във връзка с предстоящата 100-годишнина следващата година Путин е разпоредил на Министерството на културата да помогне за организирането на събитията, с които ще се отбележат двете революции, се казва в съобщение на Кремъл. Ведомството ще помогне на Руското историческо общество, чиито организационен комитет има месец да представи план за дейностите по отбелязването на годишнината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране