20.04.2023 | 16:06
Радев на консултации с Борисов, когото наричаше „мутра“. Бойко нарече Йотова стара (видео)
Вождът на ГЕРБ обиди и президента, и неговия вицепрезидент Илияна Йотова, като заговори за възрастта им

Президентът започна консултациите с парламентарните формации за възможностите да се състави правителство в новия парламент. Най-напред държавният глава прие делегация на ГЕРБ-СДС, водена от Бойко Борисов. само пред година-два, Радев наричаше открито лидера на ГЕРБерите „мутра“ и оглави протестите срещу него.

Президентът подчерта, че ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, носи отговорност както за сформирането на редовно правителство, така и за приемането на най-важните законопроекти. Той напомни за заявките на депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да направят държавен бюджет, при който да не вдигат данъците и да поддържат 3-процентов дефицит. „Пожелавам ви въображение и успех“, с неприкрита ирония коментира президентът. По думите му, водещият фактор в политическата ситуация е времето – какво може да се свърши, ако има редовно правителство, и ако няма. Затова поиска да разбере колко време смятат герберите, че ще отнеме да проведат пълноценни преговори с ПП-ДБ за кабинет – за които той припомни, че им бяха „най-отявлени антагонисти“, както и да се приеме бюджет, включително при вариант, че няма редовно правителство, а също и за гласуването на важните закони.

В отговор Борисов посочи, че нито една формация не може самостоятелно да се справи със ситуацията. „Хората казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха ГЕРБ да управлява сама“, обясни той. Герберският вожд отново подчерта, че има само един вариант за стабилен кабинет – с ПП-ДБ. „Сега само чуваме в момента какво щели да кажат избирателите на една партия“, недоволно посочи той. И настоя, че е „грехота изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалиции, да бъде проиграно, само защото ще загубим някой и друг избирател“. По думите му, има шанс да се направи „нещо стабилно“. По думите му, може да се намери и друг вариант, но той няма да бъде стабилен и дългосрочен.

Борисов неволно обиди и Радев, и неговия вицепрезидент Илияна Йотова, като заговори за възрастта им. „Вие сте по-млад, но Илияна помни, когато най-голямата добродетел … казвам го като ЕГН, беше една партия да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното“, заговори водачът на ГЕРБ-СДС, съпроводен от смеха на присъстващите журналисти, тънка усмивка от страна на Радев и сконфузено изражение на Йотова.

А всъщност президентът е по-голям с една година от вицепрезидента – Радев е роден през юни 1963 г., а Йотова – през октомври 1964 г.

Президентът обаче настоя да получи отговори на въпросите си за графика, по който ще работи парламентът. Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати, обясни, че до края на следващата седмица се очаква да бъдат избрани постоянните парламентарни комисии, които да започнат работа от 1 май.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране