26.01.2024 | 10:33
Радев обяви бойкот на клетвата на Атанасова и Белазелков
Президентът счита избора на новите съдии за противоконституционен

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд (КС).

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на държавния глава. Той не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, съобщава пресцентърът на „Дондуков“ 2.

Припомняме, че днес в 11 ч. трябва да се състои церемонията по полагане на клетва от страна на избраните от Народното събрание (НС) Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Бойкотът на Радев повтаря и дори надгражда ситуацията от 2012 г. Тогава президентът Росен Плевнелиев бойкотира клетвата на Венета Марковска в КС и тя не успя да стане член на съда.

Във вторник Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционни на решенията на парламента по избора на Атанасова и Белазелков. Той призова клетвата да се отложи до решение на казуса.

От КС обаче свикаха клетвата за днес.

Съгласно закона на церемонията следва да присъстват председателят на Народното събрание, президентът, както и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Любопитно е какво ще се случи в 11 ч. след обявения от президента бойкот.

Припомняме, че и ред адвокатски колегии поискаха отмяна на решенията по избирането на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в КС. Това стори дори Адвокатска колегия-Русе, в която е вписана Атанасова. Последната подаде оставка като депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която бе приета от НС в сряда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране