24.04.2024 | 11:13
Радев потопи Копринков в провинцията
Секретарът на президента се среща с хора от левия спектър, които са напуснали БСП, а сега работят за „Левицата!“ и новото обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова, които ще се явят заедно на вота

Секретарят на президента по вътрешната политика Николай Копринков пътува в страната за срещи покрай предстоящите предсрочни избори. Копринков се среща с хора от левия спектър, които са напуснали БСП, а сега работят за „Левицата!“ и новото обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова, които ще се явят заедно на вота, пише „Филтър“.

Разговорите се провеждат в тесни кръгове. Според запознати със совалките целта на стратега е да откъсне максимален брой гласове от столетницата, с която той и Румен Радев воюват от години. „Ако БСП начело с Корнелия Нинова продължава да се топи електорално, тя ще бъде принудена от структурите да си подаде оставката и да не се кандидатира за трети мандат. Тогава хората на Радев и Копринков ще овладеят партията“, казва червен депутат, пожелал анонимност.

Името на Николай Копринков нашумя отново в края на януари, малко преди провала на ротацията. Тогава депутатът – корупционер Делян Пеевски заговори за тъмни стаи, пълни с пари, в основата на които стои секретарят на Румен Радев, и призова прокуратурата да го разследва. От БСП веднага излязоха с информация, че вече са подавали сигнали за злоупотреби с държавни пари по време на служебните кабинети, в основата на които е Николай Копринков.

Става дума за обществени поръчки и съмнителни сделки с държавни имоти. Сигналите на БСП са в Софийската градска прокуратура, но резултат от тях няма. Това не е случайно. В последните месеци президентът Радев и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов са в отлични отношения, защото имат общи интереси в сложната политическа обстановка. Така Копринков се оказва чист пред закона. Още повече че председателят на ДАНС Пламен Тончев, който основно разследваше корупция по високите етажи на властта, е назначен с указ на Радев. Твърди се – по препоръка на Николай Копринков.

След шума около името му настана тишина, а при насрочените предсрочни избори най-важният човек в администрацията на президента отново напомня за влиянието си.

Николай Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд, а партийната му кариера в БСП е свързана с друг враг на Корнелия Нинова – Георги Гергов, когото тя успя да отстрани от столетницата. След това се сближава със Сотир Ушев покрай бившата си шефка в ДАМС Весела Лечева и така влиза в предизборния щаб на Румен Радев. След успеха на изборите през 2016 г. Копринков първо е назначен за съветник, а после се издига и до секретар в един от най-важните ресори – по вътрешна политика и гражданско общество.

Около името му винаги са се носили легенди за кадровата политика на служебните правителства, за комисиони от обществени поръчки и дори за пари от контрабандни канали, но досега тези информации остават недоказани.

1 коментар

  1. Адам каза:

    За съжаление на „демократите“ законът повелява, че „всеки е невинен да доказване на противното“. Но те промениха Конституцията и нищо не пречи да променят закона в „нашите са невинни и при доказване на противното, а чуждите са виновни дори и при доказване на противното“….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране