22.08.2017 | 0:01
Радев: Ремонтът на МиГ-29 ще излезе колкото нови самолети
Руските изтребители не отговарят на днешните стандарти

Президентът Румен Радев отново подчерта, че е по-изгодно България да модернизира военновъздушните и морските си сили. България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват не само военния ни суверенитет, но и да гарантират нашите икономически и енергийни интереси в Черноморския регион.

Силни Военноморски сили означава придобиването на нова техника, високоподготвен личен състав и добри условия за подготовка, мотивация, перспектива за социално израстване и социален престиж“, подчерта той в Бургас. Радев допълни, че това няма как да стане без увеличаване на бюджета, който обаче трябва да бъде изразходван разумно и своевременно. Президентът добави, че изграждането на отбранителни способности, особено в такива сложни видове дейности, не се постига за година или две и този труден и продължителен процес трябва да бъде стартиран. Президентът уточни, че освен модернизацията на ВМС чрез придобиването на новите модулни, многофункционални патрулни кораби предстои да бъдат ремонтирани и сегашните кораби, за което вече е осигурен бюджет.

По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военновъздушните ни сили, допълни Радев в коментар за идеята на военния министър Красимир Каракачанов, който предложи, преди да се тръгне към покупката на нови изтребители, да се ремонтират старите съветски машини МиГ 29, които могат да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им. Според държавния глава обаче вложените в МиГ-29 средства няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет.

„Трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29“, коментира Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас. Според държавния глава първо трябва да се прецени за колко време ще бъдат осъществени доставките на новия боен самолет за българските ВВС и на тази основа да бъдат направени разчетите за поддържането на МиГ-29 за периода, в който ще бъде извършен преходът към усвояването на новите бойни самолети. Радев се срещна и с личния състав и запозна военните моряци с действията на държавните институции за решаване на проблемите, свързани с кадровото развитие, повишаване на заплащането, снабдяването с униформи, доставки на храна и оборудване и др.

Държавният глава се срещна и с кмета на община Бургас Димитър Николов, с когото обсъдиха децентрализацията в България и възможностите за предоставяне на по-голяма свобода на общините за насърчаване на бизнеса, туризма, развитието на инфраструктурата, както и за използването на потенциала на изоставените военни имоти, които могат да бъдат трансформирани в икономически зони. Според президента предоставянето на по-голяма самостоятелност на българските общини и като вземане на решения, и във финансово отношение, ще засили и интереса на гражданската активност към процеса на вземане на решения в дадена община и региона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране