10.06.2021 | 11:39
Ренета Инджова: Имаме да разчистваме територия от престъпници
Има необходимост от гражданското общество, защото то предизвика интереса на света към България, смята тя

Ренета Инджова, служебен премиер в 84-тото правителство на България, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Добър момент ли избраха САЩ за санкциите по Закона „Магнитски“ срещу България? Какво отражение ще дадат те върху работата на служебното правителство, както и върху започващата след 3 дни предизборна кампания? Наш гост е служебният премиер в 84-тото правителство на България Ренета Инджова. Г-жо премиер, разминаха ли се усилия и намерения на американските власти със санкции по Закона „Магнитски“ или попаднаха в синхрон с настроенията в България, и най-вече с желанията на политическите елити?
Ренета Инджова: Може винаги да се търси съвпадение и синхрон в неща, които особено очакваме от много дълго време. Така че когато имаме ендемичен, днес чувам и министър-председателят нарича корупцията „пандемичен процес“, винаги е късно за това, което се предприема. Но така или иначе даден е стартът на същинската борба срещу корупцията – нещо, което отдавна съм предвидила, че без външна намеса няма да се реши, тоест, когато ние представляваме вече проблем за света с корупцията, която генерираме тук, това не бива да се смята, че е в някакъв специален момент. Друг е въпросът, че всички, които са засегнати, всички, които така или иначе с плача, че се нарушава националния суверенитет на страната, всъщност само показват, че са участници или същински корупционери.
Водещ: Колко прочита имат наложените санкции?
Ренета Инджова: Ами той прочитът тепърва ще започва. Проблемът е, че ако имаме това поведение на „света вода ненапита“, с което тук всички се оплакват, каква намеса в съдебната система се прави, каква намеса става в органите, които се борят срещу корупцията, каква намеса има в служебното правителство, което нямало възможност въобще да реагира на тези неща, прочитът ще бъде оттук нататък безкраен. Най-добре е да се смирят обвинените. Обвинените може да се окажат в даден момент от цялата ни държава и да бъдем преследвани не само за участие на отделни личности и техните фирми, а можем да бъдем, ако продължаваме така, в статус на държава, която там наричат rogue country, rogue state – неща, които много трудно на български могат да се преведат, но можем да бъдем поставени в санкционен режим като държава.
Водещ: Очаквате ли да се разплете чорапа, както се казва на разговорен език?
Ренета Инджова: Ако продължават от невежеството си и наглостта да смятат, че нищо като сигнал не са получили, може чорапът да се разплита, докато се разплетат всичките им корупционни одежди. Така че от поведението на виновните зависи, каква ще бъде съдбата на този сигнал, който ние получаваме. Имало даже и опити по съдебен ред да се оспорва в САЩ. Представяте ли си това? Хубавото е, че снощи проф. Стив Ханке предупреди, че 100% е вероятността такива опити да бъдат провалени. Аз смятам, че в тази ситуация българските власти и което предприемат като ход е правилно – да се опитат да предпазят престъпните елити от продължаване на тази игра, въпреки чадърът, който Европейският съюз до този момент оказва върху страната ни. Пазят ни с това, че проверка по използването на европейски фондове и корупционни схеми ще трябвало да бъде правена септември-октомври – представяте ли си? Това е след като и на доклада от 2019 година нямаме отговор, това е след като един Манфред Вебер продължава да защитава Борисов. Каква е тази Народна партия, която се крепи върху сътрудничеството и партньорството с българския ГЕРБ? Това са неща недопустими. Каква е тази защита върху дейността на Банката за развитие, Българската банка за развитие, която не можела да бъде отговорна за нищо, защото в нея имало участие на европейски пари? Каква работа имат европейски пари в една банка, която има характера на фонд на държавата, който има специално предназначение – единствено да финансира и кредитира малки и средни предприятия, а се е превърнал в банка на олигарсите. Европейските включително ли? Всички тези неща правят нашата борба изключително трудна, ако бъде оставена върху собствени сили. И в този смисъл аз призовавам всички, които са тръгнали да пищят за това, че има чужда намеса в работите на България – това е намеса в престъпна дейност в правителствата на България до този момент. И аз отново казвам, тя е много закъсняла тази намеса.
Водещ: Г-жо премиер, как да си обясним, че бяха ударени двама олигарси – единият сочен, че стои зад Борисов, а другият зад президента Радев? Имам предвид Делян Пеевски и Васил Божков.
Ренета Инджова: Искате да кажете, че ще почнат да се пазят тези двама заради това, че са важни политическите фигури, които стоят зад тях?
Водещ: Не, искам да ви попитам за друго – накъде са насочени предупрежденията на Вашингтон?
Ренета Инджова:Предупрежденията на Вашингтон са като магнит насочени навсякъде, където се осъществяват корупционни сделки, трансакции, движение на пари, пране на пари, използване на средства без съобразявани с държавен интерес. Това е realpolitik, който беше механизъм и модел на досегашното ни развитие – никой не ни се месеше. Това беше обетована земя, рай за престъпността, използвана едва ли не като убежище, оазис за всички, които искат да минат извън закона в собствените си страни. Така че чрез тези стрели нека да се присъединя към онова, което беше казано снощи от Стив Ханке – голям ловен трофей ще бъде всеки, който постигне успех в разрушаването на тази симбиоза на държава и мафия в България, той ще се ползва с успех.
Водещ: Смятате ли, че в България има достатъчно сила и потенциал за разрушаване на тази симбиоза? И дали няма да се случи така, че вместо да се разруши симбиозата, тя да бъде подменена от друга, подобна на нея?
Ренета Инджова: Тази упоритост в подкрепата за това, че няма какво да сменяме едни с други, е много лицемерно отношение към нашите проблеми. Ние имаме да разчистваме една територия от престъпници. Това означава, че има необходимост гражданското общество, което за сега наричаме като нещо, на което никой не му обръща внимание, но то беше нещото, което предизвика интереса на света към България. И тези, които решиха, че гражданското общество е една лятна авантюра, от която после могат да се извлекат политически дивиденти, сега трябва да разберат, че ако не подкрепят сегашните, тоест, продължаващите от миналото лято граждански протести, и по този начин да реализират участието си в кампанията за парламент, ще получат същите резултати, каквито се получиха миналата година. И по същия начин това незабележимо за тях гражданско общество няма да позволи да се състави правителство, защото и президентът дължи своя рейтинг на това, че гражданското общество тръгна и защити президентската институция от набезите на главния прокурор, и сегашното служебно правителство дължи живота си на това, че гражданското общество, което никой не забелязва, не позволи на парламента да направи концесиите си, да направи едно правителство. Защото ако не беше това гражданско общество, Борисов досега щеше да си е накупил всичките, които са в парламента, и да продължи по начина, по който го е правил досега. Казвам това в 333-я ден на протестите в България, които започнаха миналото лято, и които днес се превръщат в протест, палатков протест около Съдебната палата, който ще бъде назован „Зона без каскети“. Тоест, ако ще правят кампания политическите сили и искат да се извършат избори, които са в условията на правов и демократичен ред, не трябва да стигат до изборните урни преди прокурорът Гешев да си е подал оставката. Затова казвам всички, които смятат, че с приказки за реформи – ама как ще направят тук рога на изобилието, ама коя партия какво щяла да прави – лакмусът и гаранцията за това, че отиват на почтени, истински избори може да бъде единствено да се присъденият към протеста „Агора 21“, който единствено може да докаже на българското общество, че в условията на демокрация и на опит за установяване на подходящи за избори условия се правят тези избори. Защото ако в сегашната ситуация, в която всички бизнесмени пищят, че им се намесват в бизнес свободата, затова че имали право с 64 фирми да общуват, да си разменят, да крадат и т.н., българският народ няма да позволи втори път да се произведат избори в тази корупционна среда. И ако се произведат, ще бъдат също тъй нефелни и няма да дадат резултат, каквото беше и досега.
Водещ: Г-жо премиер, а как си обяснявате факта, че вие сте единственият, дори не бих казала една от малцината, а единственият политик, който обяснява за гражданското общество? От ноември миналата година досега не сме чули от другите политици да говорят за това, включително и от президента.
Ренета Инджова:Това означава само това, че те се опитват да пренебрегнат онзи резултат, който в момента са реализирали. Всеки има днес репутация от политиците точно толкова, колкото гражданското общество му дава. Нека да си спомнят какви бяха възгласите пред парламента, когато се опитваха да правят правителство. Единствено гражданското общество е в състояние да предизвика онази правилна политическа линия, която България има да извърви. Иначе всичките са се навързали на един синджир марка, и смятат, че никой по света няма да санкционира онова, което те произвеждат.
Водещ: Как да намерим обяснение на факта, че на протестите през миналото лято не се появи представител на „Има такъв народ“? Впоследствие от там имаха твърде бледа роля в 45-я парламент. Днес научаваме, че техният лидер няма да се кандидатира за народен представител. Вече политолози наричат формацията пример за политическо наемничество на най-високо ниво. Има ли връзка между гражданското общество и такъв феномен?
Ренета Инджова:Просто ще ви кажа – ще се повторят нещата от последните избори. Няма да позволим, гражданите, ние, тези, които седят на улицата, да се създават проекти по този начин. Ако получат същата конфигурация, няма да им бъде позволено да съставят правителство.
Водещ: Няма да им позволим как?
Ренета Инджова: Ами както непозволихме да се състави правителство на 45-я парламент.
Водещ: Гражданското общество ли не позволи или нежеланието на самите политици да направят правителство? Или намерението да хвърлят мръсната работа на служебния кабинет?
Ренета Инджова: Всичко това също можете да го включите, но така или иначе за първи път в страната гражданите не позволяват да бъдат лъгани по начина, по който го правиха досега. Правителствената, институционалната, парламентарната криза в момента са продукт на съпротивата на гражданското общество.
Водещ: Докога обаче тази съпротива ще издържи? И ще издържи ли?
Ренета Инджова:Ако не издържи, това само означава, че България няма и тя да издържи. Тази незаинтересованост, този опит на всеки да се представя за участник на протеста, всеки да се опитва да извлича дивиденти от протестите на българите няма да продължи много.
Водещ: Защо се скъса връзката между гражданите от протеста и политическите партии, които упорито се наричат „партии на протеста“?
Ренета Инджова: Точно това ги апелирам да престанат да се назовават „партии на протеста“. Просто, защото те тръгнаха да правят политика преди работата на протеста да е свършена. Но слава на Бога, Борисов, който ако беше в условията на спокойно съществуване, нямаше да бъде изхвърлен от политиката по този начин, който е омерзителен не само за него, но и за целия български народ. Ако си беше подал оставката, както се прави по целия свят, можеше дори и да се върне сега. В този смисъл бъдете доволни и благодарни за това, че по този начин той се съпротивлява. Същата ще бъде съдбата и на главния прокурор Гешев. Същата беше съдбата и на този, дето освен, че се правеше на математик и броеше изборните резултати, правеше преди това и анализите, кой ще победи и с колко ще победи. Така че може да е бавно, но освобождаването от престъпните личности на българския политически живот върви. Върви с голяма сила.
Водещ: Докога ще разчитаме на американците?
Ренета Инджова: Ама вижте сега, ако европейците бяха тръгнали да си търсят собствения интерес, да не ни позволяват ресурсът, който е европейски ресурс е и на европейските данъкоплатци, да бъде тук корумпиран, щяхте да кажете: „С какво право ни се месят?“ Там не казваме, защото при всички случаи се държи на това парите от там да продължат. А аз казвам от 15 години, че основният фактор, който корумпира българското общество, който го проваля и съсипва, са фондовете, които идват от Европа. Начинът, по който се разходват, незаинтересоваността на европейските институции, включително и на европейската прокуратура от това какво се прави с този ресурс, е основният фактор, основната защита на нашия престъпен елит.
Водещ: Къде е гаранцията, че задаващите се по различни проекти за възстановяване и устойчивост милиарди – към 60 милиарда, не са в основата на политическата битка днес, която някак си като смокиновото листо отпред е сложила гражданските протести?
Ренета Инджова: Като гледате Българската банка за развитие как използва своя ресурс, дори и каза, че използва и европейския ресурс, а това са убежища на европейски пари тук, поради тъмния характер на територията няма кой да я проверява, същото ще е и в Плана за устойчиво развитие. Защото ние нямаме визия за това, какво искаме от европейското си развитие. Ние имаме визия за това, кои са фирмите, които ще вземат големите, лъвските пайове от това финансиране. Кому е необходимо това? Ако страната е в този пандемичен корупционен статус, тя има нужда известно време да бъде изолирана от всякакво европейско финансиране докато изчисти своите Авгиеви обори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране