01.06.2015 | 19:52
Решението „Гърмен“: Казарма и край на професията „майка“
Гетото е страшно, смята проф. Константинов

Професията „майка“ трябва да изчезне, а казармата у нас трябва да се върне, бяви математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов в коментар на ескалацията на напрежението в Гърмен.

Там повече от седмица роми и българи са нож заради битовата престъпност и незаконните постройки в селото. „Трябва да изчезне понятието „раждане за пари“ и изобщо „професията майка“, каза Константинов пред „Фокус“. Той призова да се започне истински процес, който вероятно ще трае десетки години. По време на него по някакъв начин ромите трябва да бъдат накарани да намерят друг смисъл в живота си от този, с който са свикнали.

„Тази чудовищна раждаемост трябва да бъде прекратена, никой няма сметка от нея. Трябва да се предприемат мерки, които са в интерес на двете общности – на българската и на циганската“, каза математикът и допълни: „Осъдени сме да живеем заедно, следователно трябва да се понасяме, а не да се изколим“.

Според професора една от причините за ситуацията в Гърмен и други подобни места е, че поколението на 15-25 годишните е неграмотно. Затова Михаил Константинов предложи да се върне казармата – като вид обучение за някои и ограмотяване за други.

„Не разбира се, в нейната двугодишна форма от времето на социализма, но някакъв срок казарма е абсолютно необходим“, убеден е експертът. Според него, когато едно ромско момче мине през казармата, то във всеки случай ще излезе грамотно от там.

Професорът бе категоричен, че един неграмотен човек няма какво да прави в съвременния разумен свят. „Другото са особеностите на циганските гета. Един циганин като го извадите от гетото, се вижда, че той е нормален човек, започва да работи, да си праща децата на училище и да живее като българин. Циганинът в гетото обаче е нещо страшно“, допълни математикът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране