21.03.2016 | 0:01
Розберг е №1 в Австралия
Фернандо Алонсо невредим в зверска катастрофа в Мелбърн

Германецът Нико Розберг откри сезона във Формула 1 с победа в Австралия. Пилотът на Мерцедес се възползва от добрата стратегия, след като направи едно спиране по-малко от основния си конкурент Себастиан Фетел (Гер, Ферари) и не остави никакъв шанс на съотборника си Люис Хамилтън (Вбр).

Розберг бе избрал да се състезава с гумите софт (меки), а Фетел използваше суперсофт и трябваше да посети бокса два пъти, което му отне първото място. Нико финишира с време 1:48:15:565 часа, след като тръгна втори, а след него остана Хамилтън на 8,060 сек. Последен на стълбицата се качи Фетел на 9,643 сек. За Розберг това бе и 4-та поредна победа над Хамилтън, който, след като стана световен шампион есента, намали темпото.

Състезанието на пистата „Албърт парк“ бе белязано със страховита катастрофа в 18-ата обиколка между пилота на Хаас Естебан Гутиерес и Фернандо Алонсо (Исп, Макларън), която можеше и да е фатална за испанеца. Мексиканецът спря по-рано на завой 3 и двукратният световен шампион се вряза в него и след няколко лупинга се приземи в края на зоната за сигурност. Алонсо се отърва невредим, като дори излезе сам от болида си. Заради катастрофата състезанието беше прекъснато, като това попречи на водача по това време Фетел.

След рестарта 4-кратният световен шампион отново дръпна, но гумите му имаха ограничен лимит и когато се наложи да влезе в бокса в 35-ата обиколка, той отстъпи мястото си на Розберг, а след него се нареди Хамилтън. Британецът остана щастлив от тази позиция, след като стартира пръв, но още в първите метри бе изпреварен от петима.

Иначе 4-ти финала пресече Даниел Рикардо (Авл, Ред Бул), пред Фелипе Маса (Браз, Уилямс), Ромен Грожан (Швейц, Хаас), Нико Хюлкенберг (Гер, Форс Индия), Валтери Ботас (Фин, Уилямс), Карлос Сайнц-младши (Исп, Торо Росо) и Макс Верстапен (Хол, Торо Росо), който запълни топ 10. От дебютантите Джолиън Палмър (Вбр, Рено) завърши 11-и, Паскал Верлайн (Гер, Мейнър) е 16-и, а Рио Харианто (Индонезия, Мейнър) не финишира.

„Все още е първото състезание и е рано да се правят заключения, но си беше перфектен старт. Не трябва да изпускаме Ферари от поглед, защото са много близо и ще трябва да дадем всичко от себе си, за да се задържим пред тях“, призна Розберг.

„Беше страшен момент. Чувствам се щастливец, че в момента съм жив, което е заради високите стандарти на сигурност. Страшничко е да се въртиш така и да виждаш ту земята, ту небето. Исках да изляза максимално бързо от болида, защото знам, че майка ми гледа“, каза Алонсо. Следващото състезание е на пистата „Сахир“ в Бахрейн на 3 април.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране