21.02.2019 | 13:50
Румъния блокира Кьовеши за главен европейски прокурор
Тя е класирана на второ място в процедурата по избор на главен прокурор

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши е класирана на второ място в процедурата по избор на главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, която трябва да заработи до края на 2020 г. Тази новина коментират днес румънските вестници след гласуване вчера в Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР), където 22-те държави членки, участващи в структурата на Европейската прокуратура, са изразили своите позиции. Румънските издания отбелязват, че гласуването в КОРЕПЕР е било предвидено за 27 февруари, но е било изтеглено една седмица по-рано.

Като се позовава на дипломатически източници, в. “Адевърул” пише, че правителството на Виорика Дънчила е дало мандат на румънския посланик в ЕС Луминица Одобеску да даде минимален брой точки на Кьовеши. Вестникът отбелязва, че Кьовеши може да застане начело на Европейската прокуратура, само ако се класира на първо място при гласуването следващата седмица в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. “На кратко: правителството на Социалдемократическата партия (СДП) използва тайното гласуване, за да блокира един румънски кандидат”, посочва “Адевърул”.

Лаура Кьовеши е събрала 29 точки, колкото и германският прокурор, който участва в процедурата, но изостава далеч след френския кандидат, който е получил 50 точки при гласуването в КОРЕПЕР. Гласуването е било тайно, но редица дипломатически източници твърдят, че Румъния е дала минимален брой точки на Кьовеши, а максимален – на френския прокурор.

Вестникът задава въпроса “Защо Дънчила блокира Кьовеши?” и дава обяснението на премиера: че бившата шефка на НДБК не е официално предложение на Румъния. Дипломат от кариерата е коментирал пред изданието, че “правителството е трябвало да лобира за Кьовеши, а не да й създава пречки”. “Имахме огромен шанс – процедурата по селекция на европейския главен прокурор да съвпадне с румънското председателство на Съвета на ЕС. При нормални условия президентът на Румъния, правителството и всички евродепутати би трябвало да се намесят”, посочва дипломатът.

По ирония на съдбата решението срещу Кьовеши идва на фона на обвиненията на премиера Виорика Дънчила по адрес на евродепутатите от опозиционната Национално-либерална партия, че са “предали страната си”, защото са критикували румънското правителство в Брюксел на тема правосъдните закони, отбелязва “Адевърул”.

Вестникът задава въпроса защо гласуването в КОРЕПЕР е било изтеглено по-рано и дали това не е било предложено от Румъния, която като председател на Съвета на ЕС председателства Комитета на постоянните представители.

Кьовеши има само още един шанс – съвместното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, на което ще бъдат изслушани тримата кандидати за поста и ще се гласува отново. Ако френският прокурор Жан-Франсоа Бонер отново се класира на първо място, то съревнованието ще бъде спечелено от Франция. В случай че Кьовеши се класира на първо място, ще последват политически преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, председателстван от Румъния, тоест отново ще бъде намесено правителството на Виорика Дънчила, посочва “Адевърул”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране