13.11.2016 | 20:11
Румен Радев е петият български президент
Опонентът му в надпреварата Цецка Цачева е събрала 35.3 %от вота

Кандидатите за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха втори тур на президентски избори 2016. Генерал Радев ще бъде новият държавен глава на страната, подкрепен от 58.1% от гласоподавателите.

По последни данни на ЦИК опонентът му в надпреварата Цецка Цачева е събрала  35.3 %от вота. Кандидатът, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, водеше и на първия тур, когато задмина Цецка Цачева, спечелвайки 25.44% от гласовете. Тогава кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев събраха 21.96% от гражданския вот.

След победата си на 6 ноември ген. Радев заяви, че няма да търси подкрепата на други партии за втория тур на вота, тъй като диалогът му е с българските граждани.

Кой е ген. Радев

Ген. Румен Радев е български военен, генерал-майор. Роден е през 1963 г. в Димитровград. През 2003 година завършва с отличие Военновъздушният колеж “Максуел” САЩ. Магистър е по “Стратегически проучвания”.

През август 2016 г. политическите партии БСП и АБВ официално го издигнаха за кандидат-президент на президентските избори през същата година. От АБВ изтеглиха подкрепата си само месец след това.

Преди да бъде издигната кандидатурата му за президент, ген. майор Радев напусна позицията си на главнокомандващ Българските военно-въздушни сили след несъгласие с политиката на военния министър Николай Ненчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране