29.12.2016 | 17:10
Русия обяви примирие в Сирия
Турция, Русия и Иран готвят мирни преговори без САЩ и ООН

Русия обяви, че е постигната договореност за примирие в Сирия, което ще влезе в сила до часове, предадоха информационните агенции.  Русия и Турция ще бъдат гаранти на споразумението. Туското външно министерство потвърди за споразумението и призова страните с влияние върху враждуващите групировки в страната да осигурят необходимата подкрепа за примирието. Новината първо бе обявена в четвъртък от руския президент Владимир Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната.

Путин заяви, че са постигнати договорености за прекратяване на огъня в Сирия и готовност за започване на мирни преговори. Примирието, което изключва САЩ и ООН, трябва да влезе в сила в полунощ срещу 30 декември.

„Току-що пристигна съобщение, че днес преди няколко часа е станало събитие, което ние не просто дълго чакахме, а усилено работихме за неговото приближаване. Подписани са три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско уреждане“, каза Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му договореностите за Сирия са крехки и изискват особено внимание и търпение.
„Всички постигнати договорености, както ние с вас прекрасно разбираме, са доста крехки. Те изискват особено внимание и търпение, професионален подход към тези въпроси и постоянен контакт с нашите партньори“, заяви той на срещата.

Основната група на сирийската опозиция заяви, че подкрепя прекратяването на огъня и че умерените бунтовнически фракции ще го спазват, но ще се защитават, ако бъдат нападнати, предаде „Асошиейтед прес“. По думите на Путин примирието ще бъде последвано от мирни преговори в казахската столица Астана между режима на Асад и сирийската опозиция.

Путин обяви още, че ще редуцира руското военно присъствие в Сирия. Страната обаче ще продължи да се бори с „международния тероризъм“ в Сирия и затова ще запази военновъздушната си база в Латакия и военноморската – в Тартус.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че примирието обхваща 62 000 бойци от опозицията и че руските военни са установили гореща линия с турските си колеги за съблюдаване на договореностите. „Русия и Турция силно приветстват примирието и заедно ще осъществяват мониторинг върху него“, казаха още от турското външно министерство, цитирано от „Ал Джазира“. Примирието обаче не обхваща „Ислямска държава“ и „Джабхат Фатех Ал-Шам“ (групировка, известна доскоро като „Фронта Ал-Нусра“), съобщи сирийската информационна агенция САНА, цитирана от „Ал Джазира“.

За готвеното примирие се говори усилено от няколко седмици. В сряда турският външен министър обяви, че Анкара и Москва са подготвили споразумение за примирие в Сирия. В последните месеци продължаващата вече 5 години война в Сирия, която започна през март 2011 г. като невъоръжен бунт срещу президента Башар Асад, се ожесточи с цената на много цивилни жертви.

В същото време министър Мевлют Чавушоглу даде ясно да се разбере, че Турция продължава да държи на оттеглянето на Башар Асад като лидер на сирийския режим. При положение че Асад е подкрепян от Русия, мирните преговори по всяка вероятност ще са трудни, но турски официален източник не изключи пред „Ройтерс“ вариант с роля на Асад в преходната власт.
Миналата седмица Русия, Иран и Турция обявиха, че са готови да подпомогнат договарянето на споразумение за мир, а следващите преговори ще са в казахската столица Астана. Те обаче няма да включват САЩ и ще бъдат извън паралелните преговори в рамките на ООН.

Според източници на „Ройтерс“ готвената от трите страни сделка предвижда разделянето на Сирия на неформални зони на влияние и запазването на президентската власт на Асад за още поне 5 години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране