12.12.2023 | 14:34
Русия откри документи, че САЩ са провеждали експерименти със зоонозни инфекции в Украйна
Американците са провеждали опасни експерименти с украинци, използвайки различни лекарства

Документи, открити в украински лаборатории, свидетелстват за опасния характер на биологичните дейности на Пентагона в Украйна

Служители на Министерството на отбраната на САЩ са провеждали опасни експерименти с украинци, използвайки различни лекарства, съобщи на брифинг генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили.

По думите му по време на специалната операция те са успели да получат достъп до няколко обекта, включително лаборатории в Рубижне, Северодонецк и Херсон, както и до служебната им документация.

„Нашият анализ потвърди опасния характер на експериментите на Пентагона за оценка на възприемчивостта на украинското население към зоонозни инфекции, фактите за тестване на фармацевтични препарати върху местното население и износа за САЩ на биологични проби с цел евентуалното им използване в нападателни биологични програми“, подчерта Кирилов.

Ръководителят на руските сили за химическа защита съобщи още, че по време на инспекцията на четири обекта в ДНР и ЛНР в тайника на ветеринарната лаборатория в село Мангуш е открит набор от референтни щамове микроорганизми. Както се уточнява, те са били внесени от американската колекция от типове, предназначена за изследване на икономически значими болести по животните.

Освен това получените документи потвърждават, че служителите на биосферния резерват в Аскания Нова в Херсонска област са изследвали миграционните пътища на прелетните птици. Те също така са събирали щамове на вируса на птичия грип, чиято смъртност при предаване на човека може да достигне 40 процента, допълва Кирилов.

Той припомни, че още през март миналата година заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд съобщи за наличието на контролирани от САЩ биолаборатории в Украйна. По думите на генерал-лейтенанта тогава тя е била изправена пред наказателна отговорност и е признала, че прехвърлянето на тези лаборатории под руски контрол създава риск от изтичане на „чувствителна информация“ и е силно обезпокоило Вашингтон.

Кирилов отбеляза, че през януари т.г. фактът на „изпълнението на американски научни програми“ в Украйна е бил потвърден от координатора на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

„В същото време, по негово тълкуване, се твърди, че лабораториите, разположени в бившата съветска република, са били „деактивирани“ и напуснати от персонала в началото на 2022 г.“, добави той.

Ръководителят на руските сили за химическа защита подчерта, че военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна повдига въпроси дори сред най-близките им съюзници. В същото време Москва е представила доказателства, че с финансовата, научната, техническата и кадровата подкрепа на Вашингтон там е била извършвана работа с компоненти на биологични оръжия, както и изследвания на патогени на особено опасни и икономически значими инфекции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране