03.07.2015 | 15:57
Съдът реши: Фалитът на КТБ е с дата 20 юни, всички цесии са незаконни
БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете искаха датата на фалита да е 30 септември 2014 г.,

Неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ) е настъпила още в деня, в който банката затвори и беше поставена под специален надзор –  20 юни 2014 г. Това реши Софийският апелативен съд и отмени решението на долната инстанция, според което начална дата на неплатежоспособността беше шести ноември 2014 г. – когато Българската народна банка (БНБ) отне лиценза на КТБ.

Денят, който се смята за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, е от ключово значение, защото от него ще зависи кои цесии и прехващания, извършени след обявяването на банката в несъстоятелност, ще бъдат смятани за законни. Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в седем дневен срок.

БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете искаха датата на фалита да е 30 септември 2014 г., когато за първи път с одит е било констатирано, че КТБ е с отрицателен капитал. Ако решението на апелативния съд бъде потвърдено, това на практика ще означава, че всички цесии ще бъдет лесно атакуеми пред съда и може да се окажат невалидни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране