04.07.2017 | 0:01
Съдът с решение срещу КФН в полза на бизнесмен
Комисията трябва да свали доклада на компанията "Окшънайз" от сайта си

Административният съд в София постанови Комисията за финансов надзор (КФН) да махне от сайта си доклада за проверката на компанията „Окшънайз“ на Ивайло Пенчев. Това съобщи във Фейсбук самият бизнесмен, който неотдавна влезе в конфликт с комисията заради неговата платформата Auxionize („Окшънайз“), даваща възможност на застрахователи и брокери да избират най-изгодни цени при прозрачни условия.

Пенчев обвини КФН, че тормози негови клиенти, ползващи платформата. От комисията отвърнаха, че има съмнение, че платформата изпълнява функцията на застрахователно посредничество, а тази дейност подлежи на специален лиценз. Проверката на регулатора завърши с доклад от 30 страници, който беше оповестен публично, което не практика. Пенчев възрази публично, като обяви, че така се разкрива търговска информация.

С решение от 30 юни, качено на сайта на съда, обаче се  постановява незабавно и безусловно прекратяване на действията на КФН, изразяващи се в публикуване на интернет страницата на доклада.

Магистратите не са приели аргументите на Комисията, че при оповестяването на документа са спазени всички законодателни изисквания – за неразпространяване на лични и търговски данни. Съдът обаче е приел доводите на бизнесмена, че докладът на практика е анонимен, тъй като не съдържа изходящ номер и дата, както се твърди в становището на председателя на КФН.

Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му. Ивайло Пенчев призова в социалната мрежа регулаторът веднага да спази съдебното решение въпреки че може да бъде обжалвано. Преди няколко месеца Ивайло Пенчев, който е собственик и на „Уолтопия“, влезе в конфликт с държавата и заради „София тех парк“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране