01.07.2015 | 0:07
Само 4 г. в общежитие за бизнесмена, прегазил малкия Петьо
Цветан Пъков остава зад решетките, докато обжалва наказанието; родителите: Присъдата е смешна

Съдът в Па­­зар­джик осъди на 4 г. затвор бизнесмена Цветан Пъков, който прегази с джипа си 6-годишния Петьо на 14 ап­­рил 2015 г. в Пана­гю­рище. 44-годишният Пъков ще излежи наказанието си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Магистратите отнеха шофьорската му книжка за срок от 7 години, като приспаднаха излежаното до този момент наказание от два месеца и 15 дни.

Пъков бе обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 6-годишния Петьо Геве­чанов, като е карал джипа си в Панагюрище със 78 км в час при разрешени 50 км/ч и не е намалил скоростта, така че да може да спре при появата на детето с велосипеда. Делото се гледа по съкратеното съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица, а нарушителят се призна за виновен в резултат на което максималното наказание от 6 години бе намалено на четири.

На въпрос как приема присъдата нарушителят каза – “Твърде много”, а в залата изрази съжаление за стореното и че не може да върне времето назад. “Дълбоко съжалявам и искам да се извиня на близките. И аз имам 6-годишно дете, а вие преценете каква да бъде присъдата ми”, заяви в залата бизнесменът Пъков. Почернените родители на 6-годишния Петьо Гевечанов – Петър и Де­­сис­лава, коментираха, че това е смешно наказание за това, което им е причинил.

“Не приемаме извиненията му, те бяха бутафорни. Той дори не се обърна към нас, за да ни изкаже съболезнованията си”, коментира бащата на прегазения малчуган Петър. Крайно време е да се разбере, че ако няма ефективни присъди и работещи закони, в България нищо не може да се промени, категорични са осиротелите родители, които са събрали над 20 хил. подписа от цялата страна за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата по отношение на трагични пътни инциденти с деца.

Сега действащият Наказателен кодекс предвижда максимално наказание до 6 години затвор, но ако обвиняемият се разкае и се признае за виновен, наказанието се намалява с една трета, т.е. присъдата пада на 4 години, при това не в килия в затвора, а в общежитие от отворен тип, възмущаваха се родителите на прегазеното детенце. Съдът присъди направените от родителите на Петьо разноски по делото в размер на 3 хил. лева, както и разноски по самото дело за експертизи и други действия в размер на 2908 лева. Съдията по делото Коста Стоянов потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на Цветан Пъков, а той пък обяви, че ще обжалва присъдата си в 14-дневен срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране