20.11.2017 | 0:01
Съпруга поиска помилване за осъден за домашно насилие срещу нея
Получилите държавна милост в мандата на президента Радев вече са петима

Нови трима души са били помилвани от вицепрезидента Илияна Йотова, става ясно от онлайн регистъра на сайта на президентството. И в трите случая става дума за хора със сериозни здравословни проблеми. Един от тях е 60-годишен мъж, осъден на 3 месеца затвор. Присъдата му е за това, че не е изпълнил заповед за незабавна защита, задължаваща го да се въздържа от домашно насилие върху съпругата му. Молбата е подадена от съпругата му.

В мотивите на комисията по помилванията е записано, че въпреки няколкото предишни осъждания на молителя той не е криминализирана личност. Криминалните му прояви били заради злоупотреба с алкохол, която го прави агресивен. „Явно в контролирана среда, при ограничаване на употребата на алкохол, лицето има безпроблемно и дори добро поведение“, пишат експертите. След като влиза в затвора заради други присъди, мъжът получава инсулт и повече от година е обездвижен, като според лекарите няма шанс за подобрение. В това състояние няма как да бъде обгрижван в затвора и затова изпълнението на присъдата му се отлага.

„Заповедта за въздържане от домашно насилие е с отпаднало действие, тъй като е издадена в полза на някого, който с поведението си показва, че повече не се нуждае от нея“, пише комисията. Според експертите осъденият няма физическата възможност да поднови насилието, като в момента се намира под доброволните лични грижи единствено на съпругата си. Заради статута му на лишен от свобода пък жената не можела да го настани в хоспис. Затова и на 9 ноември е издаден указ за помилването му.

Вторият указ от 9 ноември е за 41-годишен, осъден на 1 г. и 4 месеца за кражба и грабеж при условията на опасен рецидив, като отнетото е в особено големи размери. И за него комисията пише, че е с изключително влошено здраве, което изисква всекидневна и интензивна грижа, каквато в затвора осъденият няма как да получи. Затова и той е помилван с остатъка от 1 месец от наложеното наказание.

Третият помилван е осъден на 4 години заради измами. „Молителят е личност със затвърдени криминални нагласи, засягащи правото на собственост“, пишат от комисията. Но осъденият е толкова зле, че не може да се обслужва и придвижва самостоятелно, а състоянието му прогресивно се влошава през последната година. Затова и изпълнението на наказанието му се отлага повече от 6 години и на практика никога няма да бъде приведено в изпълнение.

С тези трима помилвани получилите държавна милост от старта на мандата на вицепрезидента Йотова стават общо 5.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране