03.10.2016 | 17:33
Съпругата на ген. Радев е била назначена за пиар на ВВС в нарушение на правилата
Десислава Генчева е работила като финансист във ВВС

Сегашната съпруга на кандидат-президента Румен Радев – Десислава Генчева е била назначена за пиар в командваните от него Военновъздушни сили (ВВС) в нарушение на трудовия кодекс. Това е било засечено от Инспектората на Министерството на отбраната през 2015 година.

Тогава командирът на ВВС ген. Румен Радев е уведомил проверяващите, че „са предприети мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения на щатната дисциплина“.

Десислава Генчева е работила като финансист във ВВС, но впоследствие е сключено допълнително споразумение с нея да изпълнява и функции по връзки с обществеността. Според Кодекса на труда и колективния трудов договор в МО обаче това е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка, съобщиха от военното министерство в отговор на запитване на Меdiapool.

В момента Министерството на отбраната проверява Радев и за конфликт на интереси при назначаването на Генчева. Двамата сключиха граждански брак преди около два месеца. След излизането на Радев от въоръжените сили съпругата му също подаде молба за напускане. Според източници от предизборния щаб на генерала, сега тя отново е негов пиар, но в предизборната му кампания.

Министърът на отбраната Николай Ненчев вече обвини Радев в „изключително тежък конфликт на интереси“ заради съпругата му, но Радев отхвърли това като припомни, че тя е била назначена във ВВС преди той самият да стане командир на военната авиация. „Министър Ненчев както винаги стреля в грешна посока, дори и с това назначаване. Жена ми е назначена от генерал Попов – настоящият началник на отбраната, през 2011 година за финансист, не от мен“, реагира тогава Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране