20.03.2016 | 13:32
Саркози: Турция няма място в ЕС
Ако започнем да обясняваме, че Турция е Европа, на учениците ще трябва да се разяснява, че европейската граница преминава в Сирия, коментира бившият френски президент

Перспективата Турция да се присъедини към ЕС противоречи на здравия разум. Тази страна в редица отношения е много по-малко европейска държава, отколкото Русия”, заяви в интервю за телевизионния канал „И-теле“ бившият президент на Франция Никола Саркози, който в момента оглавява опозиционната партия „Републиканците“.

„Турция се намира в Мала Азия. Това е голям страна, велика цивилизация, но това е мост между Азия и Европа.

Турция няма място в ЕС и аз винаги съм се придържал към тази позиция, основаваща се на здравия разум. Това изобщо не означава, че съм против турците, те са ни нужни, те са наши съюзници в рамките на НАТО.

Но когато започнем да обясняваме, че Турция е Европа, на учениците ще трябва да се разяснява, че европейската граница преминава в Сирия. Това е лишено от здрав разум”, заяви Саркози.

Отговаряйки на въпрос за причините да не иска да види Турция в сред държавите членки на ЕС, Саркози подчертава, че става дума не само за несъответствието на съвременната турска държава с редица европейски демократични стандарти.

„Работата не е само в това. Каква идея ние влагаме в Европа? Европейският съюз е съюз на европейски страни. Дори в географски смисъл Турция има само един бряг на Босфора в Европа. След това възниква въпросът – доколко исторически, културно, икономически Турция може да се смята за европейска страна.

Ако ние твърдим това, ние искаме смъртта на ЕС. Ако ще говорим за присъединяването на Турция, позволете ми да кажа, че Русия е много по-европейска страна от Турция”, отбеляза Саркози.

ой подложи на остра критика преговорите между ЕС и Турция по въпроса за мигрантите, които според думите му са довели до отстъпки към Анкара по безвизовия режим и процеса на евроитнеграция.

„Категорично съм против отмяната на визите за 80 млн. турци. Ние сега обясняваме на европейците, че Шенген се е разпаднал, че трябва да се променя, че миграционният натиск е безпрецедентен и първото решение се очаква да бъде отмяна на визите за страна с население 80 млн. души, която не влиза в ЕС. Това е шантаж, това противоречи на здравия разум”, каза още Саркози.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране