05.04.2023 | 21:40
Сашо Дончев дарил половин милион в кампанията на ПП-ДБ
5 000 лева е дарил шефът на БПГА Живодар Терзиев

Милиони левове пръснаха от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за предизборна кампания. Въпреки това особен резултат нямаше, тъй като коалицията загуби изборите от ГЕРБ с 2%, въпреки че преди това лидерите й се биеха в гърдите, че ще спечелят с разлика.

Основен въпрос, на който така и българските избиратели не получиха отговор по време на кампанията, беше откъде са тези милиони, вложени в реклама на коалицията. Отговор на този въпрос до известна степен дават регистрите за публичните дарения към коалицията.

Бърза справка показва, че само бизнесменът и собственик на „Оверагаз Инк“ Сашо Дончев налял половин милион лева за кампанията на коалицията.  Дончев е един от посредниците в газа, които бяха върнати от „Продължаваме промяната“ по време на управлението им. Припомняме, че след като отказаха да плащат на „Газпром“ в рубли, правителството на Петков и Василев започна да купува отново руски газ, но през посредници, един от които е и Сашо Дончев.

Припомняме, че един от щедрите дарители в предишни кампании на ПП беше собственикът на „Еконт“ Николай Събев, който след дарени от над 300 хиляди лева стана министър на транспорта. ДБ пък бяха солидно финансирани от крипто компанията „Нексо“.

Със скромната сума от 5 000 лева принос за кампанията на ПП е допринесъл и Живодар Терзиев. Той е председател на Българската петролна и газова асоциация, което е ясен знак за благодарност по отношение на политиката на ПП в сферата на горивата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране