12.01.2024 | 17:04
САЩ и Великобритания разпалват нова война в Близкия Изток
Атаката идва ден, след като Иран превзе петролен танкер. Техеран е основен съюзник на бунтовниците Хути

Въздушни удари срещу Хути бунтовниците в Йемен нанасят от рано тази сутрин военни единици на Великобритания и САЩ. С това се маркира първата реална експанзия на военните операции в Газа след атаката от 7 октомври м.г. срещу Израел.

Обичайните заподозрени – САЩ, Великобритания, подкрепени от Австралия, Нидерландия, Бахрейн и Канада, са обединили сили и атакуват цели на бунтовниците в страната. Ударите са нанасяни от самолети, кораби и подводници. Както вече се е превърнало в традиция при войните на Вашингтон в Близкия Изток, атаката не бе координирана нито с ООН, нито с американския Конгрес.

Хути бунтовниците, които от близо десетилетие водят ожесточена война със правителството на Йемен и Саудитска Арабия, в която спорадично се включват и външни играчи, заявиха, че не се страхуват. И отвръщат на ударите по кораби в Червено море. Междувременно и военните в Йемен обявиха, че всяка атака по територията им ще бъде посрещната с жестоки и „болезнени удари по британски бази, бойни кораби, плавателни съдове и навигация”. Заплахата вече е разширена и към САЩ.

Към момента има информация, че бомбардирани са били позиции на бунтовниците в столицата Сана, както и срещу най-големия пристанищен град на Червено море Ходейда. Цели са поразени и в Дамар и на няколко места в област Саада.

Настоящата атака срещу Хутите идва ден след като Иран „превзе” кораб в залива. Петролният танкер, на който военни нахлуха вчера, всъщност се оказа ирански, конфискуван преди близо 2 години от САЩ при навлизането му в териториални води. На практика Иран си върна, макар и с военни цели, отнетият плавателен съд и целия товар в него – нефт от Ирак. Това съвсем не е случайно, тъй като бунтовниците Хути са подкрепяни от правителството на Иран. В същото време самите Хути пък нанасят вече трети месец атаки в Червено море заради случващото се между Израел и Хамас в Газа. Атаките са фокусирани върху плавателни кораби, които пътуват или под израелски флаг, или са собственост на израелски компании.

„Съединените щати и Великобритания носят пълна отговорност за криминалната агресия срещу народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор. Йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да атакуват вражески цели, за да защитят Йемен, неговия суверенитет и независимост!“, заяви Яхия Сари, говорител на армията на хутите.

По всичко личи, че за пореден път в Близкия Изток се разпалва конфликт, който има шанс да ескалира жестоко и да доведе до хиляди жертви сред цивилното население. Това, разбира се, става още в първия месец на 2024 г., която ще е ключова за бъдещата външна и вътрешна политика на САЩ заради предстоящите през ноември избори за президент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране