15.02.2018 | 0:01
САЩ набедиха Русия и за следващите избори
Това прилича на маниакалност, отвърна Кремъл

Три от най-големите американски разузнавателни служби потвърдиха, че са видели доказателства за руски намеса в предстоящите междинни избори, предаде Ей Би Си. „Видяхме руска дейност и намерения да окажат влияние върху следващия изборен цикъл“, заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео пред комисията по разузнаването в Сената. Директорът на националното разузнаване Дан Коутс и шефът на Агенцията за национална сигурност адмирал Майк Роджърс се съгласиха, че намесата на Русия продължава. „Това няма да се промени или да спре“, каза Роджърс. Те не описват в детайли дейността, освен, че казват, че е свързана с информационна война.

„Това е широко разпространено,“ каза Коутс. „Руснаците имат стратегия, която надхвърля онова, което се случва в САЩ. Въпреки че те се опитваха и преди да правят тези неща, очевидно през 2016 г. те подобриха подхода си. Те се възползваха от предимството на усъвършенстваните социални медии. Правят това не само в САЩ, но в цяла Европа и може би другаде.“

Американското разузнаване стигна до извода, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., което доведе до настоящото разследване на ФБР относно евентуални връзки с екипа от кампанията на Тръмп. Русия отрича обвиненията и президентът Доналд Тръмп нарече разследването на ФБР „лов на вещици“.

Шефовете на трите разузнавателни ведомства говориха пред Конгреса в същия ден, в който разузнавателната общност излезе с годишния си доклад за глобалните заплахи. В доклада се предвижда, че руските разузнавателни служби ще разпространяват повече неверни данни в руски контролирани от държавата медии и чрез фалшиви онлайн личности, за да разпространяват антиамерикански възгледи и да изострят социалните и политическите разделения в САЩ.

Руският президентски говорител Дмитирй Песков бе помолен на среща с журналисти да коментира новите твърдения за руска намеса: „Не виждам смисъл да коментирам. Работата е в това, че при всичкото ми уважение към авторите на подобни изявления, това прилича на вманиаченост. Русия не се е намесвала, не се намесва и не възнамерява да се намесва в ничии вътрешни дела. Отнасяме се твърде негативно, когато се опитват да се намесват в нашите вътрешни работи и самите ние не правим това. Неведнъж сме говорили за това и много съжаляваме, че нашите думи се сблъскват с упорит отказ да бъдат чути в САЩ“, заяви Песков.

Междувременно на същите открити слушания в Сената директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че опасност за САЩ са и китайските студенти, следващи в страната. Според него те събират шпионска, технологична и бизнес информация в академичните си контакти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране