24.12.2015 | 17:36
Сътресенията в ДПС са заради борбата за надмощие над партията между Русия и Турция
Действията на турското посолство в последните две години и непрекъснато нарастващия натиск над Българи е недопустимо

ДПС винаги е била партия, която балансира между Русия и Турция и когато има опит партията да бъде “отвлечена” от Турция, в нея има сътресения, такъв е и сегашният случая. Това обяви днес по Нова телевизия политологът Огнян Минчев. Руското влияние той обясни с факта, че ДПС е създадена от посткомунистическите специални служби, а турското с етническия състав на партията.

Като предишни кризи, заради опити на Турция да направи ДПС преимуществено турска партия, Минчев посочи смъртта на Ахмед Емин, отцепването на Осман Октай и Касим Дал. “От страна на Русия винаги е имало контрамерки, партията да остане обща собственост с контрол от Москва”, посочи още политологът.

Според него Ахмед Доган е фигурата, която отговаря за баланса в партия. Огнян Минчев посочи, че ДПС не е уникално в това отношение, защото след разпада на Съветския съюз руската политика в посткомунистическото пространство е свързано с управление на етническите взаимоотношения и в частност на етническите конфликти.

“Но по един начин това се случва в Кавказ, а по друг в България”, добави той. Минчев посочи още, че след открития конфликт между Турция и Русия, заради сваления руска самолет, в ДПС е щяло да има сътресения и намеса на Доган, независимо от това по какъв начин би се държал Лютви Местан.

Огнян Минчев изрази мнение, че поведението на турската държава спрямо България, макар и прикрито е агресивно. Според него действията на турското посолство в последните две години и непрекъснато нарастващия натиск над България, като легитимна част от тяхното османско пространство, е недопустимо.

Политологът препоръча в условията на конфликт между Русия и Турция, България “да ходи като върху яйца” и да стои извън този конфликт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране