20.07.2023 | 19:15
СДВР нагло и грозно обижда пред съда момичето, малтретирано от полицаи
Мен ме е срам подобни лица да са част от младото поколение, казва юрисконсултката на столичната полиция

Юрисконсултите на Столичната дирекция на вътрешните работи прибегнаха до грозни обиди пред съда спрямо момичето, което осъди МВР на първа инстанция за това, че беше малтретирана по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. В касационната жалбата срещу решението, с което на Цветелина Цветкова бяха присъдени 40 000 лв. обезщетение, СДВР използва квалификации за жената като „позорна“, „недостойна“ и „срам за младото поколение“.

Документът, който е публикуван от адв. Николай Хаджигенов във „Фейсбук“, е подписан от юрисконсулта Деляна Иванова. Според нея Административният съд в София неправилно присъжда неимуществени вреди на Цветкова. „Граничещи с абсурда са твърденията на съда, че от кадри от Youtube се вижда, че ищцата едва ли не е била сексуално насилена пред колоните на Министерския съвет. Описаните от съда клипчета в публичното пространство не съществуват. Единственото вярно е, че в публичното пространство е налична снимка как полицейски служител снима ищцата, и то именно да се докаже фактът, че същата е в добро физическо състояние и нито е разсъблечена, и нито си прикрива гърдите“, аргументира се юристката пред съда.

Подобна теза обаче звучи смехотворно, като се вземат предвид установените факти по делото. Снимката, за която говорят от СДВР, е стопкадър от камерите за видеонаблюдение на МС, които заснеха полицейското насилие в нощта на 10 юли 2020 г. Така че действително става дума за цял клип, както е приел съдът на първа инстанция, а не просто за снимка. Оправданието пък, че полицейският служител снима момичето, за да докаже, че то е в добро физическо здраве, е още по-абсурдно. Никъде в полицейските правомощия не влиза заснемането на задържано лице от служителя на реда, още повече с личния му телефон. Възниква въпросът и пред коя точно инстанция ще бъде използвано това „доказателство“. Допълнително, момичето не е могло да си прикрие гърдите, дори и да е искало, тъй като в момента на заснемането е с белезници, което ясно личи и на видеото.

Освен това юрисконсултката на СДВР казва, че Цветкова не е била сред „довлечените задържани лица“, както твърди съдът. Факт е обаче, че момичето вече окончателно осъди МВР по Закона за отговорността на държавата заради незаконното задържане. Юрисконсултката използва и откровени обиди. „Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример“, пише Иванова.

Тя претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест, защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест, или пък да се гаврят със задържания, бил той и чисто гол.

„Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш „света вода ненапита и жертва“ само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение“, пише още в жалбата на МВР. Нито едно от твърдяните действия обаче не може да се припише на момичето, което няма повдигнато обвинение за хулиганство, нито пък му е наложено някакво наказание. Юрисконсултката обаче продължава с моралните оценки спрямо жертвата: „Следва да се има предвид, че такова поведение е укоримо и неприемливо, тъй като трябва да има генерална превенция, която да установи спазването на ред и да има възпиращо, възпитателно и предупредително действие по отношение на останалите членове на обществото, че не може да участваш в нерегламентирани протести и да извършваш незаконосъобразни действия“.

Така излиза, че според СДВР превенцията включва да бъдеш незаконно арестуван, щом си участник в спонтанен протест срещу властта, а след това да бъдеш превърнат в личен модел за фотография на полицая, който е счел, че си облечен провокативно.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране