20.12.2023 | 18:33
Сеир! Данчо Ментата помете джипката на Борисов пред погледа му
Проектите за общините за първи път влизат в самия бюджет, обясни депутатът от ДПС пред репортери, докато до него стоеше лидерът на ГЕРБ

Парадоксите около управленската „сглобка“ нямат край. Днес с гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха приети промените в Конституцията, чрез които ПП-ДБ тайничко се надяват да вкарат в затвора лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. Малко след това пред репортерските камери в парламента общо изявление направиха Борисов, финансовият министър от ПП-ДБ Асен Василев и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е председател на бюджетната комисия в това Народно събрание.

Цонев фактически обяви край на модела „Джипка“, станал запазена марка за управленията на експремиера и лидер на ГЕРБ. И то пред самия лидер на ГЕРБ.

Йордан Цонев повдигна темата, като се накара на репортерите: „Аз исках да кажа нещо за бюджета. Знаете ли, че това е абсолютно безпрецедентен бюджет?! Знаете ли, че в тази папка, която г-н Борисов държи (Цонев взима папката от ръцете на Борисов – б.а.), има 1500 проекта на всички общини? Знаете ли, че това се случва за първи път в историята на България?! Ще го научат ли българските граждани? Знаете ли, че всички общини, независимо кметовете от коя партия са, безусловно ще получат реализация? И че хората, които живеят в тези общини, няма да бъдат делени по цвят и по партия? Това е безпрецедентно. Нали… когато се говори за вредите от „сглобката“ и така…, трябва да се говори и за ползите. Защото това е безпрецедентен случай.“

Тук, като че ли за да излезе от нелепата ситуация, в която се самопостави, Бойко Борисов също реши да се изкаже: „Имайте предвид, че в областта на спорта, в областта на културата, в областта на тази схема „лев за лев“ – в смисъл ако бъде вложен лев от общини или от тези, които строят стадиони, – съответно Министерството на финансите влиза също с толкова пари. Пловдивските стадиони – това, което обещахме, и много други. За църквите, за джамиите. Всичко това е влязло в бюджета.“

Демек, моделът „Джипка“ все пак донякъде остава.

Припомняме, че през януари 2022 г. от ДПС внесоха проект за промени в Закона за публичните финанси. Вносител, разбира се, бе Йордан Цонев, както и Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Петър Чобанов.

“Неотменно в последните години разобличаваме “модела джипка”, при който се предоставят на разпоредителите с бюджет, включително на общините, допълнителни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени слагат края на тази практика, като подобни решения ще се приемат само с акт на Народното събрание”, бе посочено тогава в писмените мотиви към законопроекта.

Близо две години по-късно моделът „Джипка“ се изкоренява с гласовете на самия модел „Джипка“. Хубаво звучи, ама как да го повярваш?

Източник: Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране