10.05.2018 | 20:27
СЕМ 2 години ползва луксозен автомобил, предоставен от БНР

ГЕРБ обявиха, че мерило за свободата на словото е броят на убитите журналисти. Това стана вчера по време на дискусията в НС по годишния доклад на СЕМ. Изживяващият се някога като журналист Тома Биков обяви класацията на „Репортери без граници“, в която България е класирана на 111 място по свобода на словото за манипулативна и съмнителна и че не й вярва.

„Малта е на 37-о място, Словакия е на 26-о, а там убиха журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова сме в дъното на класацията“, възкликна гербаджията в отговор на въпрос на БСП защо СЕМ не е взел отношение по класацията на „Репортери без граници“, която отрежда на страната ни 111 място по свобода на словото. Изказването на Биков беше в тон със спуснатата наскоро от премиера Борисов „опорна точка“, че проблемите на медиите са на самите медии.

От вашето изказване излиза, че едва ли не, за да има свобода на словото, трябва да има убити журналисти, репликира социалистът Иван Ченчев. Съпартиецът му Александър Симов се съгласи с Биков за изводите му за класацията на „Репортери без граница“. Той обаче разкритикува СЕМ, че в отчета нямало и дума за класацията.
„СЕМ не може да реагира адекватно на различни ситуации, които са свързани с неговата компетентност. В последния месец разбираме, че национални медии, включително БНР, имат актове от СЕМ за неспазване на Закона за радиото и телевизията. Членовете на регулатора обаче гласуват радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин“, коментира депутатът от „БСП за България“ Нона Йотова. Тя припомни, че няма отговори какво се случва с проблемите с радио България и редакциите на БНР в чужбина, които ръководството на радиото е искало да закрие, въпреки че те са обсъждани преди година.

Йотова изнесе тревожния факт, че през 2016 г. СЕМ е получил автомобил от директора на БНР, който е поискан от Мария Стоянова дни след като регулаторът гласува Александър Велев да бъде избран за ръководител на общественото радио. Това е все едно ЧЕЗ да предоставят автомобил на КЕВР, възмути се народният представител. Йотова обяви още, че директорът на специализираната администрация в СЕМ е съпруга на директора на програма „Хоризонт“. „Там тя отговаря пряко за спазването на закона в националната програма. Затова се питам, обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио“, обърна се Йотова към мнозинството.

„Луксозният автомобил, предоставен от БНР на СЕМ, е още на разположение. Как регулаторът ще иска автомобил от регулирания? Това е скандално“, възнегодува Иван Ченчев. Той обясни, че на заседанието на комисията по култура и медии е попитал, какво е становището на СЕМ по отношение на свободата на словото, отговорът е бил циничен, със смях и със забележката, че това не е грижа на регулатора.

Управляващите носят отговорност за свободата на словото, предупреди зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Антон Кутев. „Това не е ли въпрос на всяко едно управление, включително и на сегашното? От години насам ние констатираме, че сме зле и ще ставаме все по-зле“, коментира Кутев. „Имаме две обществени медии, но те са 3% от пазара. „Какво правим с останалите 97%? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание – нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба“, подчерта Кутев. „Целият рекламен пазар у нас е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии. Ако това е така, за каква свобода на медиите говорим?, попита социалистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране