27.07.2022 | 20:24
Сериозно ли? Литър мляко 5 лева, килограм кашкавал- 28 лева
Някои магазини надуват цените до небесата, твърдят експерти

В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм кашкавал от краве мляко се предлага за 28 лв., а този от козе – за близо 35 лв. за килограм. Това обаче са единични случаи, смята Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Като цяло цената на млякото е под 3 лева. При сиренето и кашкавала имахме много сериозно поскъпване. Сиренето отиде от 7 на 10 лева, а при кашкавала поскъпването е с над 50% – средната цена е около и над 15 лв. Определени сирена достигат и 25-26 лв. Потребителите трябва много добре да правят сметка какъв точно продукт купуват – може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино“, коментира Иванов.

По думите му цената на потребителската кошница не е мърдала повече от месец и е с 24% разлика в сравнение с миналата година, предава lupa.bg.

„В световен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Спря възходящото движение на млечните продукти. Наблюдаваме цената на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е отрасълът, който ще понесе най-големи щети. Най-лесният начин потребителят да помогне на българската икономика е като предпочете българския продукт“, каза още Владимир Иванов.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лева. Според него изкупната цена на овчето мляко е около 2 лв. и е по-висока с 30% спрямо миналата година.

„Имаме и още една алтернатива – гражданите да си купуват млечни продукти директно от фермите. Истинско овче сирене се предлага между 12 и 15 лв. за килограм“, посочи Караколев.

Според него се заформя засушаване, което е свързано основно с пасищните животни. Ще трябва по-голям ресурс за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще влоши много ситуацията, предупреди Караколев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране