17.01.2024 | 22:54
Сглобката върна Таки-Маки на Капитан Андреево. Държавата губи 100 000 лв. на ден!
Служители на Таки и Ами са получили достъп до обекти от националната сигурност, като ДАНС им е направила формална проверка, като физическите лица, но не и с кои фирми са свързани те

От вторник тази седмица товаро-разтоварната дейност на ГКПП “Капитан Андреево” отново се извършва от частни фирми от кръга “Таки-Маки” и “Златната лаборатория”, свързани с Размиг Чакърян – Ами.

Според наши източници техни служители са получили достъп до обекти от националната сигурност, като ДАНС им е направила формална проверка, като физическите лица, но не и с кои фирми са свързани те. Любопитно е, че служителите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) все още нямат такъв достъп. Едва преди дни им е било поискано да представят документи – свидетелство за съдимост, “психо” и удостоверение, че срещу тях не се водят текущи досъдебни производства.

Във вторник (16.01.2024), репортер на BIRD се свърза по телефона с шефа на БАБХ д-р Светлозар Патарински, но той не отговори дали това е вярно. Той пожела да изпратим въпросите си до пресцентъра на агенцията и обеща да отговори до следващия ден. До редакционното приключване на статията отговор от БАБХ не беше получен.

Припомняме, че състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател и докладчик съдия Любомир Гайдов отмени заповедта на бившия шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов от 4 август 2022 г., с която беше наредено физическите проверки и товаро-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево да бъдат извършвани само от служители на агенцията. Иначе казано, ВАС отмени заповедта с която Държавата се върна на границата. В мотивите си ВАС сочи, че издаването заповедта на проф. Даскалов не спазва процедурата за издаване на общ административен акт, съгласно членовете 66-73 от АПК, и по тази причина я отменя. Това беше и последната заповед на проф. Даскалов, преди буквално на следващия ден партия “Има такъв народ”, заедно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, да събори кабинета на Кирил Петков.

Настоящият директор на БАБХ Светлозар Патарински обаче някак си пропуска да санира действието на своя предшественик и не издаде нова заповед, съобразена с изискванията на АПК, с която да разпореди физическите проверки и товаро-разтоварната дейност на Капитан Андреево да бъдат извършвани само от служители на БАБХ. Напротив, Патарински издава заповед частните фирми да имат право да извършват товаро-разтоварна дейност – действие за което не е ясно до колко е законосъобразно.

100 000 дневно обратно при Таки-Маки

До момента оборотът, който БАБХ генерираше от товаро-разтоварна дейност на “Капитана” за денонощие беше около 100 000 лв. От днес, отново, тези пари не отиват в Държавния бюджет, а в частни фирми. Фирми, за които до нас достигат сигнали, че активно се намесват в избирателния процес на територията на Област Хасково. Вероятно съвсем не е случайно, че Австрия декларира, че е против допускането на България в Шенген по сухоземна граница.

Година и половина и 4 правителства по-късно на Капитан Андреево все така няма държавна лаборатория! Сегашният министър на земеделието Кирил Вътев обеща пред БНР, че такава ще заработи през януари. Предстои да видим дали ще има работеща държавна лаборатория, докато България чака сухопътен Шенген.

Източник: Bird.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране