06.11.2015 | 0:26
Шампионска лига заменя Евролигата в баскетбола
Новият комерсиален проект може да стартира още от следващия сезон

Европейският клубен баскетбол е на път да преживее комерсиална революция. Континенталната централа – ФИБА-Европа, проведе среща в швейцарското градче Ми с представители на Евролигата и четири от най-силните отбори на Стария континент – на „Фенербахче“ (Истанбул), „Олимпиакос“ (Пирея), „Реал“ (Мадрид) и „Макаби“ (Тел Авив).

Тема на разговора бе възможността за постепенно преобразуване на автономния турнир на ULEB в общоевропейска надпревара за Купата на шампионите под егидата на ФИБА. Събитието в кантона Во бе под патронажа на президента на ФИБА-Европа и вицепрезидент на ФИБА-Свят Тургай Демирел. В неговата делегация участваха още президентите на баскетфедерациите на Гърция, Италия, Испания и Турция, както и Алекс Гилади (член на МОК от Израел и вицепрезидент на телевизия „NBC Спортс“) и Ерик Тохир (член на борда на ФИБА и собственик на футболния „Интер“).

Официалното предложение на европейската федерация е да бъде създаден нов турнир, който да носи името Шампионска лига и да бъде съвместна собственост на най-добрите европейски клубове (50%) и ФИБА и други инвеститори (50%). Ако преговорите приключат успешно, началото му най-вероятно ще бъде дадено през следващия сезон 2016/2017.

По първоначални данни участващите 16 отбора ще получават равен дял от гарантирания награден фонд от 30 млн. евро (минимум 1,6 млн. на тим само за участие), а цялостната идея е да бъде изградена удобна и лесна връзка между клубовете, инвеститорите и ФИБА. В зависимост от представянето всеки клуб ще може да заработи и допълнителни бонуси.

Инициаторите на срещата са представили и преходен план, чрез който Евролигата ще бъде трансформирана в Шампионска лига на европейския баскетбол. От участващите отбори 8 ще бъдат с лиценз А – „Реал“ (Исп), „Барселона“ (Исп), „Анадолу Ефес“ (Тур), „Фенербахче“ (Тур), ЦСКА (Рус), „Макаби“ (Изр), „Панатинайкос“ (Гър) и „Олимпиакос“ (Гър). Освен тях гарантирани места ще имат шампионите на Италия, Франция, Германия и Литва, а останалите 4 тима ще бъдат излъчвани чрез квалификационни кръгове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране